Schemerwoorden – Wouter van Gorp

Schemerwoorden.jpg

*Schemerwoorden – Wouter van Gorp (DIV)

Nimisa Publishing House, Rijswijk (2edr.2018)

322 pagina’s; prijs 17,95

Omslag: Vince Trommel

Bij wijze van spreken had ik nét de bestelling van ‘Zomerwoorden’ van Wouter van Gorp afgerond, of ik kreeg het verzoek van Wouter zelf via Facebook, of ik die bundel wilde recenseren. Nou… dat wilde ik dus wel, want het was niet voor niets de reden dat ik ‘Zomerwoorden’ aan had willen schaffen. Uiteraard maakte ik van de gelegenheid ge(mis)bruik met het brutale en absolute impertinente verzoek, mij zijn eerdere pennenvrucht ‘Schemerwoorden’ ook maar toe te sturen dan. Ik zou die uiteraard ook wel willen recenseren. Tot mijn grote vreugde slaagde mijn snode plannetje. Wouter zegde toe de bundel op te sturen. Een rondedansje mijnerzijds was het resultaat, dat begrijpt u. Nu was het een kwestie van afwachten welk boek me als eerste zou bereiken. ‘Schemerwoorden’ won met enkele dagen voorsprong en aldus begon ik daarin. Misschien was dat ook wel beter, want zo kon je natuurlijk wel de ontwikkeling van de schrijver beter volgen en beoordelen.

Natuurlijk had ik al eerder met de verhalen van Wouter van Gorp kennisgemaakt en wel in diverse versies van EdgeZero en bijvoorbeeld anthologieën van Godijn Publishing. En… hij was me daar al behoorlijk opgevallen. Nu was mijn kans die eerdere kennismaking uitgebreid verder te verdiepen. En dat gebeurde!

Het voorwoord was meteen al raak. Leuk geschreven, Wouter! Wederwaardigheden in een Fantastiek land met en door een Fantasieke schrijver, verplichte kost zou ik zo zeggen. Nu dan het eerste verhaal… spannend!!!

 -Lotsbeschikking (FA)

Hoe bestem je je lot? Met een lot? Of… iemand anders lot? Leuk verhaal om in de vrije uurtjes eens uitgebreid over na te denken.

Historie van een helm (FA)

Origineel verhaal over een helm, gewrocht met de magische krachten van de twaalf grootste magiërs die, al was het tegen hun wil, ieder een stukje van Kunst in het pantser gestoken hebben. Het is het verhaal van de helm en zijn reis door de toekomende eeuwen heen. Mét een behoorlijke vleug humor!!!

De onfortuinlijke filosoof – Proloog (?)

Er komt nog meer ‘De onfortuinlijke filosoof’, dus stel ik mijn oordeel over deze proloog nog even uit. Ik zou de reeks natuurlijk nu als een geheel kunnen lezen, maar ik geef er de voorkeur aan een boek lineair te verhapstukken, dus even geduld, aub. Maar nog wel even dit: Intrigerend begin, dat wel!

-Kerstsingulariteit (SF)

Als kerst in je systeem gaat zitten. Dolle pret!!!

De onfortuinlijke filosoof – De epicurist (?)

Nog steeds vermakelijk, maar of het fantastiek is… tot nu toe niet.

-Acquisitie, maar dan anders (SF)

Begint als een dystopie, maar wordt al na een paar pagina’s groter dan dat. Ik ga er hier verder niets over zeggen, dan dat het een sterk SF-verhaal is. Dit verhaal alleen maakt de aanschaf van ‘Schemerwoorden’ al meer dan waard.

De onfortuinlijke filosoof – De stoïcijn (?)

Zoals in voorgaande delen, bijzonder vermakelijke Romeinse klucht, of misschien wel tragedie. Maar, zoals immer, nog steeds geen fantastiek.

-Eenzaam in de Ether (SF)

Het eenzame beroep van een deejay, moederziel alleen in een station in de ruimte, plaatjes draaiend. Hoeveel erger kan het worden? Wel…

-De Vreemde Marinier (FA)

Een verhaal? Een verslag? Who cares! Het is fascinerend leesvoer. Prachtig verteld en volkomen geloofwaardig

-Jongen van Elf (FA)

Als je in de voorselectie van de Harland Awards zit, hoop je altijd dat dit soort verhalen jou treft. Dit jaar voor de derde keer. De hoop blijft!!! Dit verhaal werd tweede in 2017. Ik weet niet wat de eerste plaats was, maar wat mij betreft, had het een plaats hoger mogen eindigen. En… nu ik toch een platform heb…. kan ik meteen maar weer ventileren dat het me al jaren steekt dat er geen publicatie van de beste Harland verhalen is. Een groot gemis voor de oudste vaderlandse verhalenwedstrijd én voor de lezer!!!

-De Con-artiest (HO)

Hierbij geldt hetzelfde als het voorgaande verhaal. Origineel en meer dan leuk. Ook de Trek Sagae verhalen worden niet gepubliceerd. Als je mazzel hebt, verschijnen ze nog in EdgeZero. (Als ik eenmaal een platform hebt…)

-Moegestreden Strand (FA)

Een serieus verhaal. Voor mij behorend bij de besten van deze bundel. Het is pompen of verzuipen voor de herlevenden van vele oorlogen.

-Het Goud van Cruwaldo (FA)

Alweer een hilarisch verhaal, waarin goud niet alles is wat er blinkt.

De onfortuinlijke filosoof – De platonist (geen)

Ook al leuk. Misschien was het beter geweest als alle verhalen van Quintus en Bubo achter elkaar, dan wel in één te plaatsen, maar… misschien ook niet. Geen Fantastiek so far.

-De Beste Bedoelingen (HO)

Een demon en een engel. Niet de beste van de denkbare combinaties. Prachtig en boeiend verhaal waar ik nog wel even over nagedacht heb. Hiermee schaart Wouter van Gorp zich bij de groten, als hij dat al niet had gedaan. Het behaalde de 5e plaats in de Harland Awards van 2017.

De onfortuinlijke filosoof – De cynicus (geen)

En als afsluiting mijns inziens meteen het leukste verhaal van de reeks. Nog steeds geen Fantastiek, maar wel zeker de moeite meer dan waard!

Al met al een zeer geslaagde bundel en uiterst genietbaar. Zoals gezegd… ik wist al van Wouter van Gorp en kon hem al zeker meer dan waarderen. De bundel heeft die waardering alleen maar doen toenemen. Het maakt zeker benieuwd en nieuwsgierig naar ‘Zomerwoorden’. De recensie daarvan volgt binnen afzienbare tijd!!!

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *