Fantastische Vertellingen 60

FV60.jpg

Fantastische Vertellingen 60
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (December 2021)
159 pagina’s; prijs € 7,95 (jaarabonnement (4 nummers + Tjonge) € 29,95)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Ingrid Heit/Ben van den Outenaar
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Mijn laatste zin in de recensie van Fantastische Vertellingen 59 luidde: Tot Fantastische Vertellingen 60!!! Ik kijk er alweer naar uit! En… hier zijn we alweer. Met Fantastische Vertellingen 60. Je kunt er de klok haast op gelijk zetten. Het verschijnen ervan gaat welhaast met militaire precisie. Als ik dit schrijf, zitten we alweer een aardig eindje in 2022. Uiteraard heb ik het blad eerder gelezen, maar door persoonlijke toestanden er niet eerder aan toegekomen het een en ander uit te schrijven. Maar nu dus wel. Omdat we in 2022 zitten wil ik, (u mocht het eens gemist hebben, of misschien wel vergeten zijn) toch nog maar een keertje melden dat we dit jaar ons kunnen verheugen op het feit dat Fantasticon-III op zaterdag 17 september 2022 tussen 10:00 en 17:00 uur plaats gaat vinden in het buurtcentrum Linquenda, Oostmoor 52 in Nieuw-Vennep. Mocht iemand dat wellicht vergeten zijn… dan dus bij deze de reminder. Het wordt heel erg mooi en u allen bent welkom en… misschien ben ik daar zelf ook wel aanwezig. Je weet het maar nooit!!!

Waarna we over gaan tot de orde van de dag, namelijk de recensie van FV 60. Wederom een prachtig verzorgd blad, waar op de voorzijde, doorlopend op de achterzijde, een prachtige illustratie pronkt van de hand van Ben van den Outenaar. Ik moet zeggen dat zijn naam me niet erg veel zegt en de tekst over hem in ‘Over de Gepubliceerden’, maakt me ook al niet veel wijzer. Ik neem aan dat hij een fan van de genoemden is, wat weinig anders over hem zegt, dan dat hij een goed smaak heeft. Tenminste over die namen die ik herken. Maar wat maakt het uit. Zijn illustratie is mooi en daar gaat het om. Mocht u de gehele illustratie willen aanschouwen zonder FV 60 telkenmale om te draaien… op de eerste pagina staat een volledige afbeelding.

Remco Meisner – ‘Meyvistisch Melodrama’. Het terugkerend fenomeen en wel de opening van FV. Wederom een verhaal an sich, of kan het misschien toch een feuilleton geheten worden? Spannend is het in ieder geval wel!
Dolf Wagenaar – ‘De vluchteling’ (FA). Magisch verhaal dat ik niet helemaal begrijp. Dystopisch, fantastisch… geen idee, maar wel vervreemdend
Emanuel Claessens – ‘De weerzeggerij’ (FA). Prachtig verteld verhaal uit de middeleeuwen. Een Fantasy zonder weerga, dat zomaar eens waar zou kunnen zijn. Occulte wetenschap, paranormale gaven en wat dies meer zij. Voorwaar een kanshebber voor EdgeZero 2021.
Onder de Indruk (wat vinden jullie ervan?). Recensies van Johan Klein Haneveld en van mezelf. Ganymedes 21 deden we beiden. Leuk dat twee mensen er zo verschillend (maar ook weer hetzelfde) over denken!
Dick van der Bij – ‘Het reine zand’ (HO). Ingrediënten: Een fictief wadden eiland, een muziekfestival vol showbands, een ultrarechtse Hitler en Breivik adept, paranormale gaven en een duizend jaar oude demonische tekst. Samen vormen ze een angstaanjagend verhaal. Mogelijk? Laten we het niet hopen!!!
Oxana Langbeen – ‘Oxana’s Oxymoron’. De immer wijze Lieve Lita vraagbaak over problemen van allerlei aard. Dit keer een van een bot met aflopende arbeidsvreugde. Het antwoord is automaton waardig!
Gerd-Jan van den Bemd – ‘Proef op de som’ (SF). Hilarisch verhaal over muizenissen. Dolle pret en volkomen genietbaar!
Peter Erhardt – ‘Geschrokken’ Beeldverhaal wat zegt wat je ziet!
Paul van Leeuwenkamp – ‘FV-Essay. Jack Schlimazlniks exotische laatste avontuur’. Fascinerend verhaal over een van de meest (of toch ook weer niet, het essay lezende) verborgen en uitgesproken persoonlijkheden in de Fantastiek. Meer dan een recensie… meer dan een analyse.
Johan Klein Haneveld – Het hek (HO). Een kring van stenen in een grot. Intrigerend verhaal over werkelijkheden. Welke is juist en… wanneer dan wel?
Gerd-Jan van den Bemd – Slimme gronden (SF). De natuur is de dupe, de mens spekkoper. Wel… niet allemaal
Jan Roosen – ‘Een cent te weinig’. Zeer vermakelijk verhaal. Geen Fantastiek, maar wel… fantastisch!!!
Mike Jansen – ‘Kolom’. Leuk artikel van Mike Jansen. Grappig ook, misschien onbedoeld, maar ik vind van wel. Hij kent de LP ‘Zilverdael’ van Alexander Curley, net als ik. Volgens mij zijn wij de enige twee, alleen associeerde ik het met Tolkien. Net als hij, draaide ik hem grijs.
Robert Smets – ‘Een bewogen overtocht’ Wie is Colon? Gewoon een vraag. Verhaal van een overtocht van Europa naar de Amerika’s. Leuk met een ietwat vreemd taalgebruik, wat het dan toch weer leuk maakt. Geen Fantastiek!
Paul van Leeuwenkamp – ‘FV-Essay: KliFi – roman of pamflet?’ Recensie van ‘Klifi’, roman van Adriaan van Dis. Deze roman had ik aangevraagd als recensie-exemplaar, maar niet toegewezen gekregen. Geen idee of ik daar blij moet zijn of niet. Ook nog niet na het lezen van deze goede en uitgebreide recensie. Ik laat het maar zo denk ik!
Over de gepubliceerden Een rondje over wie er allemaal meewerkten aan nummer 60. Toch alweer een mijlpaal te noemen. In dit tempo nog maar tien jaar en we tikken nummer 100 aan!!!

De Illustratoren zijn weer menigvuldig aanwezig. De ene illustratie is nog mooier dan de andere.

Welaan… weer een nummer vol en met alweer een paar pagina’s dikker dan de vorige. Als dat zo doorgaat… issie bij nummer 100 niet meer te tillen. De inhoud was weer verassend te noemen én meer dan gevarieerd. Mooie verhalen, prima artikelen. Wat wil een mens nog meer. Bij dezen mag ik vast wel de woorden uitspreken dat we alweer uitkijken naar de verschijning van nummer 61, zo tegen het einde van maart van dit jaar. Het hoeft niet heel erg snel zover te zijn, het leven gaat al snel genoeg, maar wel dat ik er alvast naar smacht!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *