Billy Summers – Stephen King

Billy-Summers.jpg

Billy Summers – Stephen King (SP)
Oorspr.: Billy Summers (Scribner Book Company, New York City, New York) – 2021)
Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam (2021)
509 pagina’s, € 24,99
Vertaling: Annemarie Lodewijk
Omslag: Will Staehle/Unusual Corporation & DPS Design & Prepress Studio, Amsterdam

‘Billy Summers’ werd me ongevraagd toegezonden. Dat gebeurt niet al te vaak meer, want bij gelegenheden waar dat gebeurde, meldde ik steevast aan de uitgeverijen, dat het boek mij ongevraagd was toegestuurd en ik geen ruimte had om het te recenseren. Buiten die reden was er meestal nog een andere en dat was dat ik helemaal geen zin had om dat specifieke boek te lezen, want anders had ik het wel aangevraagd. Ik heb het vast vaker verteld… ik heb een chronische achterstand in het lezen van recensieboeken, want mijn ogen en wensen zijn altijd groter dan de fysieke leessnelheid, die toch vrij hoog ligt. Dus moet ik me helaas, en tot mijn regelmatige verdriet, noodgedwongen beperken tot ik wel aankan. Kon ik maar tijd creëren, of niet meer slapen, of niet meer… wel, vul het maar in. Maar in dat alles is amper of niet te voldoen, dus moet ik het maar doen met wat ik heb en er niet verder over zeuren.

Hoe dan ook… het kwam erop neer dat ik geen tijd had voor ‘Billy Summers’, maar ik maak voor Stephen King toch graag een uitzondering. Vooral ook omdat ik eerder ergens gelezen dat ‘Billy Summers’ Fantastiek was, maar ergens anders toch ook weer dat ‘Billy Summers’ mainstream was. Ik kon van de nood een deugd maken en twee vliegen in een klap slaan. Ik zou een honderd pagina’s lezen en dan zou ik weten of het Fantastiek was en meteen weten of het ik zou recenseren of niet. Voordat ik honderd pagina’s gelezen had, kon ik het al niet meer uit handen leggen. Ik wist nog steeds niet of het Fantastiek was of niet, maar ik was verkocht en verslingerd aan ‘Billy Summers’. Prachtig verhaal, wat prachtig verteld wordt. Dat kan je natuurlijk wel aan Stephen King overlaten, maar toch. Uiteindelijk vind ik ‘Billy Summers’ eigenlijk geen Fantastiek, echter… vond ik een klein stukje alwaar Billy Summers zijn memoires schrijft in een afgelegen hut in de bergen, waar het volgens de omgeving zou spoken, al waar hij tegen een schilderijtje aankijkt wat hem niet bevalt en dat hem afleidt. Hij haalt het van de muur en zet het achterstevoren op de grond tegen de muur. Als hij het huisje verlaat, brengt hij alles weer in de oude staat, zoals hij het aantrof. Hij hangt het schilderijtje weer op, maar de afbeelding is veranderd. Dat is het enige en het speelt zich af tussen pagina 355 en pagina 364. ISFDB is het met me eens. De opmerking aldaar luidt: 1 minor SFF reference. En dat is natuurlijk dát stukje. Ik vind het eigenlijk te weinig om de aanduiding ‘Spookverhaal’ aan dit verhaal te hangen, maar ga het toch opnemen in FANDATA. Bent u het niet met me eens… laat het me weten, okay?

Wel het fantastische verhaal an sich… Billy Summers is een huurmoordenaar. Hij is de beste die er is, maar hij is er een die zich aan een strakke restrictie houdt. Hij vermoordt alleen maar slechte mensen. Billy heeft er genoeg van en wil een laatste, meer dan goedbetaalde, opdracht doen voordat hij er mee stopt. Daar hij een van de beste sluipschutters ter wereld is, lukt deze en hij verschuilt zich in een safe-house om te wachten dat de meeste commotie voorbij is om zich daarna in de anonimiteit te hullen en met pensioen te gaan. Voor de deur van zijn safe-house, wordt een meisje uit een auto gegooid. Ze is verkracht. Billy Summers neemt haar onder zijn hoede en langzaam maar zeker geneest ze van haar fysieke en psychische wonden. Billy neemt wraak op haar verkrachters en samen gaan ze achter Billy’s miljoenen aan, dat maar niet overgemaakt wordt. Prachtig en integer verteld. In een roadmovie-achtig verhaal, bloeit een (platonische) liefde op en groeien Billy en zijn protegé steeds verder naar elkaar toe. Het einde is onverwacht en komt als een schok wil ik wel verklappen. Stephen King… ik ben een fan. Ongevraagde recensie-exemplaren waar zijn naam op staat… altijd welkom. Ik maak tijd!!!

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *