Welkom, mijn Prooi en andere verhalen van de Cirkelzee – Tais Teng

Welkom-mijn-Prooi.jpg

Welkom, mijn Prooi en andere verhalen van de Cirkelzee – Tais Teng (FA)
Uitgeverij Macc, Rijen (2021)
273 pagina’s; prijs 18,95
Omslag: Tais Teng

Eigenlijk heeft Tais Teng geen enkele recensie nodig. Je kunt met een gerust hart al zijn werk gewoon aanschaffen, want alles wat hij schrijft, afbeeld of beitelt is RETEGOED. Jawel, met hoofdletters. Voor diegenen die RETEGOED niet netjes, of zelfs onbetamelijk, vinden… lees dan maar BEREGOED! Tais Teng is onze eigen nationale onbetwiste ideeënmeester.

Ondanks dat was het niet eenvoudig ‘Welkom, mijn Prooi’ samen te lezen met een andere roman. De bundel liet het niet toe! Normaal gesproken, als ik een verhalenbundel of anthologie te recenseren heb, lees ik één verhaal op een avond en ga dan daarna weer door met de roman die ik op dat moment onderhanden heb. Normaal gesproken… geen enkel probleem, maar nu dus niet. Niet samen met ‘Het einde van de dood’ van Cixin Liu en niet samen met ‘Sterrenzicht’ van Brandon Sanderson. Waarom niet? Al sla je me dood!!! Afijn… daar had ik dus wel een probleem. Ik wil ook niet meer dan één verhaal per avond, want dan heb ik het idee dat ik de bundel afraffel. Ik denk ook niet dat ik er meer dan een van Tais Teng aan kan, want het taalgebruik, de overvloed van ideeën en vondsten zijn soms overweldigend en daarom wil ik graag dat ik het verhaal voor verhaal consumeer en verwerk, want dat zijn ze stuk voor stuk waard. Maar goed… uiteindelijk toch een roman gevonden waarmee het samenlezen wel ging. ‘Billy Summers’ van Stephen King, waarmee ‘Welkom, mijn Prooi’ wel accordeerde. Misschien wel logisch. Het behoeft een grootmeester om een grootmeester te herkennen. Hoe dan ook… vanaf nu ging het lezen van beide boeken als een speer. En dan ga ik nu eindelijk door met de eigenlijke recensie, ofschoon die eigenlijk niet nodig is. RETEGOED! (Weet u het nog?)

Tais Teng creëert universa alsof hij God zelve is. Daar… het moest maar eens gezegd worden. Namen heeft hij slechts twee (voor zover wij weten), waarvan er een (waarmee hij zijn werelden schept) kort en krachtig is. De andere is net lang en poëtisch als de meeste titels van zijn verhalen zijn. Met ‘Welkom, mijn Prooi’ heeft hij een aantal verhalen gesitueerd rond een fictieve Cirkelzee in het Midden-Oosten. Volgens eigen zeggen in het voorwoord is hij gek op alternatieve werelden. De Cirkelzee alhier op onze eigen aarde (maar dan anders), is ontstaan door een houw met het vlammende zwaard van de Aartsengel Michael door koning Salomo. De daardoor ontstane Cirkelzee beslaat half Arabië. De verhalen in deze bundel zijn overgoten met een 1001 nacht sausje en zijn vol tover en doortrokken van magie. Hieronder doe ik een poging om iets zinnigs, dan wel onzinnigs per verhaal op te merken. U kunt het ook overslaan en… indien uw oog u ergert, trekt het uit, en werpt het van u!

De bundel opent met:
-Michaels Vlammende zwaard en de wijde Cirkelzee
Inleiding en half verhaal over het ontstaan van de Cirkelzee. Verhaal of niet, probeer ik dan als bibliograaf te bedenken. Acht wat dondert het ook. Vol gas dus door naar…
-Zielenzijde
Verhaal over ware liefde en Ghûls, Zielenzijde en koperen munten als wapens en love lost. Zoete wraak… er is geen betere.
-Alle landen van de Cirkelzee
Het verhaal van Nasira. Een Djinn verandert haar op haar wens in een man, maar voor haar familie is ze nog steeds een meisje, maar voor ieder ander heeft ze nu het knappe gezicht van de djinn. Met haar sloep met de getemde windgeest begint ze aan zeven reizen in het gewisse en ongewisse. Een schelmenverhaal met vrouwelijke trekjes. Heel erg leuk!!!
-De zegelsnaaiers van Jorsaleem
Mensen zijn wandelend water. Briljante conclusie. Ben er jaloers op, simpel maar effectief. Het verhaal is een overvloed van prachtige taal geweven van bombast. Met mate genieten. Maar genieten… dat wel!!!
-Een ketting van ghûlklauwen
‘Ik weet hoe beroerd een kano vaart met een derde peddel’, een waar citaat. Een verhaal van aantrekking en afstoting, of een lief waar je tevreden mee bent.
-Vrijduiken naar leviathandril
Bewonderd worden door je wapen is het hoogste goed en een doel waarvan je niet wist dat het een doel was.
-Het verhaal van de sluipmoordenaar
Oorzaak en gevolg. Een cursus Slecht zijn. Inderdaad met een hoofdletter. Slinks grinniken gegarandeerd. Waarbij het ‘beest met de acht poten’ spelen, precies is wat het is en aldus des mensen grootste geneugte.
-Wandelen in de maanschaduw
Tweemaal kapitein Sem. Eenmaal een meisje, eenmaal een jongen, maar allebei de piraat Sem. Waar is zij, denkt hij!!!
-Het smeden van demonenzwaarden, een handleiding
Vriendinnen voor het leven. Eén scherp als een zwaard, de ander een smid. Een onvermoede combinatie, maar wel uit liefde gesmeed.
-De eierschaalhouwer en de Rukh
Een Khan en een arme eierschilhouwer in een gezamenlijke queeste. De Khan op zoek naar het eeuwige leven, de eierschaalhouwer naar rijkdom. Wie van hen zal het beoogde doel bereiken. Een verhaal dat Cugel niet zou misstaan.
-Schelpenwoorden, zeewiertaal
De zee, eindeloos rollend, stuurt boodschappen leesbaar voor een schelpenschouwer. Kom er maar eens op! Maar de Zee, oh… de Zee.
-Ver voorbij de brug des oordeels
Een stedenbezweerder is een van de figuren die dit verhaal bewonen. Een verhaal over grafrovers en engelen. Aardsengel, welteverstaan.
-En boetseer Irems koperen muren eens te meer uit het geduldige zand
Onvermoede ontwikkelingen waarvan je mannelijkheid zou verschrompelen. Droomwerelden. Hoe wreed kunnen gebeurtenissen voor je uitpakken. Vervloekt diegene die je kent en (nog) niet kent.
-Welkom, mijn prooi
Als een condoom van varkensblaas niet zo lekproef is als geadverteerd. Je werd verkwanseld, waar je bij stond. Blij met je dochter?
-Leugens geschreven in profetenbloed
Mocht het eens zo zijn dat alle wereldreligies samengaan als één… men neme de bijverschijnselen op de koop toe.

Prachtige bundels met schitterende verhalen, welke nog wel een paar maal genoten kunnen worden waarbij je telkens nieuwe dingen ontdekt. Een aanrader eerste klas, welke traag en in een gemoedelijke sfeer genoten dient te worden. Je zou eens iets missen. Verschrikkelijk!!! Ook nog complimenten en een veer op de hoed voor Uitgeverij Macc. Zulke bundels maken ze tegenwoordig niet meer. Macc, dus Theo Barkel wel!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *