Sterrenvlucht – Brandon Sanderson

Sterrenvlucht.jpg

Sterrenvlucht – Brandon Sanderson (YSF)
Skyward, deel 1
Iceberg Books, Amsterdam (2021)
Oorspr.: Skyward (Delacorte Press, New York City, New York (2018))
474 pagina’s, € 24,99
Vertaling: Onbekend
Omslag: Charlie Bowater/Michael van Zijl
Kaarten en illustraties: Dragonsteel Entertainment LLC

Het komt natuurlijk veel minder voor dan het debuteren als auteur, het debuteren van een uitgeverij en dan zeker het debuteren van een Nederlandse SF uitgeverij die vooralsnog gespecialiseerd gaat zijn in buitenlandse vertaalde SF. En dat is precies wat Iceberg Books gaat doen en dus ook iets waar wij, SF liefhebbers, of misschien liever fanatici te noemen, dol op en dankbaar voor zijn. Ik in ieder geval wel! Het is ook meer dan dapper van Erik Schreuder om dit te wagen. SF mag een redelijk grote fanbase in het Nederlandse taalgebied hebben, maar het heeft nu niet echt het grootste verspreidingsgebied en veel SF lezers, grijpen toch ook wel vaak naar Engelstalige boeken. Eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast, maar ik ben een groot voorstander van Nederlandstalige SF. Nederlandse en Vlaamse schrijvers kunnen op meerdere plaatsen, misschien niet zo ruim als ze zelfs wel zou willen, verschijnen, maar op buitenlands gebied moeten we het sinds de jaren negentig maar mondjesmaat doen. De hoogtijdagen van de SF reeksen van jaren zeventig en tachtig, liggen al weer ver achter ons. Waarschijnlijk hebben de meesten van de tegenwoordige SF liefhebbers die jaren niet eens meegemaakt. Heel jammer, maar goed… daar komt nu gelukkig verandering in.

Het debuut van Iceberg Books. Ik ben blij dat ik niet in Erik’s schoenen stond om de keuze van het debuutboek te maken. Ik denk dat je, als je het aan honderd SF liefhebbers voor zou leggen, dat je negenennegentig mogelijkheden zou krijgen. Of misschien zelfs wel tweehonderd! Wie zal het zeggen. Ik zou zelf waarschijnlijk ook wat anders gekozen hebben. Maar ‘Sterrenvlucht’ gelezen hebbende, vind ik dat het een prima keuze is. Lekkere dikke pil, prima en actievol verhaal, dat heerlijk wegleest. Overigens, even tussendoor, ligt het boek ook heel erg prettig in de hand. Zwaar genoeg om te weten dat je iets vast hebt en niet zo zwaar, dat het te vermoeiend wordt. Bovendien behoeft het niet al te voorzichtig behandeld te worden, als je het daarna nog netjes in de kast wilt hebben. De rug breken hoeft al helemaal niet om het prettig te kunnen lezen. Dit even tussendoor, maar wat mij betreft, o zo belangrijk. Stugge boeken vind ik een ramp. Goed… door met ‘Sterrenvlucht’.

Op de planeet Detritus, een onherbergzame wereld, die omgeven is met een hele dikke puinschil, stortte tachtig jaar geleden een sterrenschip vol met mensen neer. Doordat er regelmatig puin neerstort vestigden de mensen zich in grotten die ze steeds verder uitbreiden. Door het neerstortende puin te gebruiken als camouflage en/of schild, komen ook schepen van de Krell mee, die de mensen onophoudelijk aanvallen en, zo lijkt het wel, uit zijn op de totale vernietiging van de mensen. De enige verdediging van Detritus wordt gevormd door slimme jonge mensen, die jagers bemannen en onbevreesd de lucht invliegen om hun gemeenschap te beschermen. Spensa is zo’n jonge slimme pilote, maar op het moment dat het verhaal begint, is ze nog geen pilote, maar moet nog aan haar opleiding beginnen. Ze heeft echter een groot nadeel. Haar vader, een roemruchte piloot, bleek op een gegeven moment een verrader en lafaard te zijn, die uiteindelijk door zijn kameraden neergeschoten werd, voordat hij nog grotere schade teweegbracht. Het lukt Spensa uiteindelijk op de vliegschool toegelaten te worden, maar heel erg gemakkelijk wordt het haar niet gemaakt. Maar niet voor niets is ze een doorzetter!

Brandon Sanderson… daar heb ik niet heel erg veel van gelezen. Voor zover ik weet, alleen ‘Elantris’. Hij is natuurlijk voornamelijk een Heroic Fantasy schrijver, die we kennen omdat hij de ‘Rad des Tijds’ serie van Robert Jordan afmaakte, nadat deze overleden was. Heroic Fantasy is niet echt mijn ding. SF uiteraard wel, gevolgd door Horror. Fantasy komt op de laatste plaats van mijn voorkeuren. ‘Sterrenvlucht’ vond ik een fris SF avontuur, wat wel Young Adult heet te zijn, maar absoluut voor volwassenen net zo boeiend is. Ik heb er in ieder geval van genoten en kijk al uit naar het volgende deel: ‘Sterrenzicht’, wat gepland staat om op 24 juni (dus deze maand nog) te verschijnen. DAT (inderdaad, met hoofdletters) vind ik ook al een groot voordeel… niet te lang te hoeven wachten op het vervolg. Ik zag op Fantastic Fiction dat een derde deel, ‘Cytonic’, al aangekondigd staat om in het Engelse taalgebied in november te verschijnen. En heb ik niet ergens gelezen dat er een vierde deel in de maak is? Nou ja, maar hopen dat het ook vertaald gaat worden. Over vertalen gesproken… dat is nog een dingetje. Ik kon niemand vinden die voor de vertaling van ‘Sterrenvlucht’ verantwoordelijk is. Bibliograaf zijnde, vind ik dat een gemis. Graag daar de volgende keer een vermelding van. Het is een kleinigheidje, maar toch… .

Hoe dan ook… ik ben voorlopig heel erg blij met Iceberg Books en hoop op een bright en shiny future voor ons beiden!!!

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *