Tjonge- 16. Schoktij!

Tjonge- 16. Schoktij!
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep
39 pagina’s; prijs € 0,25 (Gratis bij een jaarabonnement van Fantastische Vertellingen)
Samenstelling: Remco Meisner
Omslag: Gidion van de Swaluw
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/

Tjonge is het kleinste tijdschrift van Europa (40 x 35 mm), een soortement grote postzegel, zou je kunnen zeggen. Dus… pas op, het kan zich gemakkelijk wegmaken. Een zodanig tijdschrift verdient natuurlijk ook de kortste recensie ooit. Ik ga een poging wagen, maar of me dat lukt… pin me er maar niet op vast.

Tjonge, alweer de zestiende editie, bestaat al langer dan 33 jaar. Ik kon het eerste nummer niet meer terugvinden, maar nr. 2 stamt uit november 1988. Je mag dus weg zeggen dat Tjonge op een wel zeer onregelmatige basis verschijnt. Dat is jammer, enige regelmaat is natuurlijk aan te bevelen. Echter het ontstaan van Tjonge laat zich niet dwingen. Het verschijnt wanneer het er zelf aan toe is. Dat was duidelijk nu. Zoals gewoonlijk staat het weer bol van de verhalen. Het langste verhaal is ook het eerste. Het heet ‘Doorstart’ en is geschreven door Alvin & Raf Reniers. Een prachtig en universum omspannend epos waarin de mensheid gered wordt. Gevolgd door een kort maar krachtig pareltje, ‘Een geval van tijdnood’ van Frank Roger, waar ik niet verder over uit zal weiden. Er is al gauw teveel over verteld. Kilian McNeil is de auteur van ‘Brandend verlangen’. Het is niet gemakkelijk voor een mens zich in te houden. Rode vlekken dreigen door te breken. Dan opnieuw een kort en bondig verhaal van Frank Roger. ‘Succes’, een onvermoed nadeel van het experimenteren met tijd. Gevolgd door alweer een verhaal van Frank Roger: ‘Schokkend nieuws’. Met een schok besef je dat Tjonge 16 uit is. Je hebt ervan genoten. Mijns inziens zijn de verhalen: ‘Een geval van tijdnood’, ‘Brandend verlagen’ en ‘Schokkend nieuws’, hoewel fantastisch, geen fantastiek. Maar ik kan mij natuurlijk vergissen. Hiertegen kunt u ageren, protesteren, dan wel fulmineren. Reacties, positief dan wel negatief zijn altijd welkom. Niet dat er iets mee gedaan wordt.

Het is niet de kortste recensie ooit geworden, maar in ieder geval: MIJN kortste recensie. Nu zit er niets anders op… het is weer wachten op Tjonge 17. We hopen maar dat het niet al te lang zal gaan duren.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *