Reset – Blake Crouch

reset.jpg

Reset – Blake Crouch (SF)
The House of Books, Amsterdam (2019)
347 pagina’s; prijs 21,99
Oorspr.: Recursion (Crown, New York – 2018)
Vertaling: Caspar Wijers & Henk Moerdijk
Omslag: Mark Hesseling, Wageningen/ Designelements@Shutterstock

Normaal gesproken ben ik nogal positief aangelegd en zeker over de meeste boeken die ik recenseer. Dat kan natuurlijk ook niet anders, want ik zoek ze zelf uit en bestel ze alleen als ze me wat lijken. Zo voorkom ik in ieder geval dat recenseren een klus wordt waar ik een pesthekel aan zou kunnen krijgen en dat het allemaal leuk en (zeer) aangenaam blijft. Het is dus maar een heel enkele keer dat ik boek onder ogen krijg, waarvan ik na lezing zeg: Mwah… dat was helemaal niks. En uiteraard vind ik dat ook niet prettig om te schrijven in een recensie, maar als het moet gebeuren… dan moet het gebeuren en dan gebeurd het ook. Na dit inleidend verhaal verwachten jullie natuurlijk dat ik ga vertellen dat ‘Reset’ een pokkenboek is, dat het niet te lezen is en dat er het beste meteen maar oud papier van gemaakt kan worden.

Dat ga ik dus ABSOLUUT niet doen. Integendeel!!! Het is alweer een tijdje geleden dat ik een boek onder ogen heb gekregen dat zo origineel, spannend en goed geschreven was. Een regelrechte aanrader dus. Natuurlijk heb ik al meer van Crouch gelezen en met elk boek lijkt het wel of hij beter wordt. Dit gezegd hebbende ben ik uiteraard wel weer heel erg benieuwd waar zijn volgende boek over gaat. Het zal een lastige klus worden om ‘Reset’ te overtreffen, maar je weet het natuurlijk maar nooit.

Waar gaat het over? Barry Sutton werkt bij de politie. Op een gegeven moment krijgt hij een melding dat een vrouw op het punt staat om van een wolkenkrabber af te springen. Hij raakt met haar in gesprek en probeert haar over te halen het niet te doen. Ze zegt tegen hem: ‘Mijn zoon is gewist’ en springt dan toch. De vrouw is een slachtoffer van FMS (False Memory Syndrome), een ziekte die in heel Amerika mensen in zijn greep krijgt. Men wordt wakker in een heel andere wereld als waarin men ging slapen. Ze herinneren zich de oude situatie en de meesten kunnen daardoor de nieuwe realiteit niet aan. Tijdens Barry’s zoektocht naar de waarheid, stuit hij op het feit dat de neurowetenschapper Helena Smit, op zoek naar een middel om Alzheimer tegen te gaan, een nieuwe technologie heeft ontwikkeld: de mogelijkheid om herinneringen niet alleen te beleven, maar ook te veranderen.

Dit gegeven levert een verhaal op dat geweldig spannend is en dat je op het puntje van je stoel wil lezen tot het uit is. Op een gegeven moment leek het zich in een soort van ingewikkeld tijdreisverhaal te ontwikkelen, maar Crouch zorgde er op een briljante manier voor dat het verhaal prima te volgen bleef, en dus spannend en onderhoudend zonder aan kwaliteit te verliezen. Op deze manier wil je al je boeken wel hebben, dat kan ik je wel verzekeren.

De filmrechten zijn al voor een recordbedrag aan Netflix verkocht en ik ben benieuwd hoe ze dit weten te verfilmen, of er een serie van maken. Alweer staat er op de omslag: ‘Thriller’, maar als dit boek geen SF zou mogen heten, dan is er geen een meer die onder de vlag SF zou mogen verschijnen. Nog even een heel erg grappig detail… ‘Schaamteloos grensoverschrijdend en compleet verrassend’ is een kreet die ook de omslag tooit en afkomstig is van Karin Slaughter. Geen woord van gelogen, dat is waar, maar ik wil de gezichten van fans van Karin Slaughter wel eens zien als ze op haar aanraden dit boek lezen. Dat wordt hilarisch. Het is heel iets anders dan waar Karin Slaughter fans normaal gesproken van houden.

In de tussentijd… als SF liefhebber zijnde… dit boek gewoon aanschaffen en genieten.

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Reset – Blake Crouch”

  1. Helemaal mee eens, geweldig boek, je inleiding zette mij idd even op verkeerde been, was ik verbaasd over, omdat ik het boek al gelezen had 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *