Enigma. Het geheim van de Kraken

Enigma.jpg

Enigma. Het geheim van de Kraken – Guido Eekhaut (YSF)
Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam – New York (2019)
Young Adult
284 pagina’s; prijs 17.95
Omslag: Studio Clavis

Guido Eekhaut heeft al een indrukwekkende palmares en daar voegt hij nu zijn eerste Young Adult SF roman aan toe. Hij schrijft voornamelijk voor volwassen, maar er is zelfs een Vlaams Filmpje (‘Het schip Charon’), dus jeugd, van zijn hand. Hij is een alleskunner. SF, Fantasy, Horror en zelfs maakte hij uitstapjes in het non fantastische thriller genre. Zijn roman ‘Absinth’ werd bekroond met de Hercule Poirot prijs en even dacht ik dat we hem verloren waren voor het fantastische verhaal. Maar gelukkig kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kwam dit jaar ‘Enigma. Het geheim van de Kraken’ verrassend op de markt.

‘Enigma. Het jaar van de Kraken’ is een visionaire roman over de toekomst van de mensheid. Diezelfde mensheid lijkt aan het einde van haar mogelijkheden te raken. Aarde is vol, vies en de er heerst aan alles gebrek, maar vooral aan voedsel en toekomstperspectieven. Overal in het zonnestelsel zijn nederzettingen met, in verhouding, mondjesmaat mensen en meer Turing. Turing zijn kunstmatige mensen, ofwel humanoïde robots, die de touwtjes in handen lijken te hebben en de toekomst van de mensen sturen. De mensen hebben de grenzen van het zonnestelsel bereikt en lopen tegen de onmetelijke leegte aan die de het zonnestelsel scheidt van het volgende zonnestelsel. Er lijkt geen mogelijkheid voor de mensheid om de gigantische stap te doen naar volgende bewoonbare en vooral leefbare werelden die er ongetwijfeld zullen zijn. Het lijkt alsof de ontwikkeling van de mensheid tot een stop komt. In deze situatie leeft Britt, een vijftienjarig meisje, dat op Titan (de grootste maan van Saturnus), woont. Ze leeft daar samen met enkele duizenden vrouwen en tien keer zoveel Turing. Titan is groter dan Mercurius en is de enige maan in het zonnestelsel met een dichte atmosfeer. De zwaartekracht is er ongeveer één zevende van die van de Aarde. De oppervlakte van Titan ligt bezaaid met grote brokken van koolwaterstof, en een kilometer onder het oppervlak liggen enorme meren van vloeibaar methaan.
Django is een belangrijke Turing. Hij is verantwoordelijk is voor de communicatie met andere kolonies. En nog voor meer dingen, maar Britt weet niet precies wat. Morgen zal Django Britt meenemen voor de jacht op de Kraken die de methaanmeren van Titan bevolken. Het is het begin van een avontuur dat zijn weerga niet kent en Britt weet nog niet hoe belangrijk ze zal zijn voor de toekomst van de mensheid.

Ik heb Britt’s belevenissen welhaast ademloos gelezen. Er is zoveel meer te vertellen over het verhaal en ik heb er meer dan moeite mee om niet verder uit de school te klappen. Ik ga er dan ook verder mijn mond over houden. Ik wens een ieder dezelfde geweldige leeservaring die ik had. Wat ik tot nu toe verteld heb, is niet meer dan een samenvatting van de eerste pagina’s en de achterflap en de rest van het boek mag en MOET je zelf ontdekken.

Nergens werd de illusie gewekt, of een hint gegeven, dat er nog een vervolg op ‘Enigma. Het geheim van de Kraken’ komt, maar ergens heb ik toch het idee dat het verhaal zo niet af mag lopen en eindigen. Ik moet steeds meer op mijn tong bijten en mijn vingers in bedwang houden om er niet meer over te zeggen, dus ik houd er nu absoluut mee op voordat ik veel te veel vertel.
‘Enigma’ is verplicht leesvoer voor elke zich respecterende Nederlandse en Vlaamse SF liefhebber, Young Adult zijnde ofwel volwassen. Het zou zeker niet misstaan dit verhaal te vertalen en in het buitenland uit te brengen. Het is smullen, de vingers aflikken en het smaakt absoluut naar meer.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *