Kul. Korte verhalen met een boodschap – Laurens van Lieshout

Kul.jpg

Kul. Korte verhalen met een boodschap – Laurens van Lieshout (SF)
Eigen Beheer (Mijnbestseller) – (2018)
220 pagina’s; prijs 19,50
Omslag: Laurens van Lieshout

Soms struikel je over een juweeltje. Je was er niet naar op zoek, je wist niet eens van het bestaan, maar ineens was het daar. Bij ons in Geldrop (onderdeel uitmakend van de gemeente GeldropMierlo) hebben we een paar gratis huis-aan-huis-krantjes. Een daarvan is De Mooi GeldropMierlo Krant. Je kent dat soort blaadjes waarschijnlijk wel. Het staat vol met reclame van plaatselijke middenstanders en een agenda van wat er zoal in de gemeente te doen is. Niets speciaals dus en iets wat ik geregeld even snel doorblader om te kijken of er ergens een boeken- en platenmarkt, ofwel een vlooienmarkt in de buurt is het komende weekend. Wat ik wel altijd lees is de column van de Geldropse schrijfster Olga Maria Berger (misschien bekend van ‘De ErfdrageR’, dat in 2011 bij Books of Fantasy verscheen), die altijd wel leuk is om te lezen, maar dat terzijde.
Nu trof ik, een aantal weken geleden dus, in dat krantje een mededeling dat het boek ‘Kul. Korte verhalen met een boodschap’ van de hand van de Mierlonaar Laurens van Lieshout verschenen was. Interesse in boeken heb ik natuurlijk altijd, dus was mijn belangstelling gewekt en zeker toen ik las dat een groot aantal van de verhalen in de bundel fantastisch, dan wel sciencefiction waren. Met de stoute schoenen aan de voeten, mailde ik Laurens met de mededeling dat ik zijn bundel wel wilde recenseren voor het NCSF en twee dagen later stond hij al aan de deur met een kersvers exemplaar. Een sympathieke man, zo bleek.
Na nog een paar andere recensieboeken te hebben afgewerkt, begon ik aan de bundel. Ik moet zeggen met de nodige scepsis, want mijn ervaringen met boeken van organisaties als De Boekscout (dit boek kwam uit in samenwerking met Mijnbestseller) en dergelijke was nou niet om over naar huis te schrijven. Enige redactie was meestal ver te zoeken. Maar al gauw bleek dat ik die scepsis van me af kon gooien. Natuurlijk zaten er niet-ontdekte typefouten in, een paar zonden tegen het Nederlands en een paar verhalen hadden met afbreekstreepjes op plaatsen waar dat helemaal niet nodig was (eentje had er behoorlijk veel en dat was irritant), maar over het geheel genomen was het technische deel behoorlijk in orde. Dat was waarschijnlijk niet te danken aan Mijnbestseller, maar meer aan Laurens zelf en aan ene Ton die door Laurens in zijn dankwoord genoemd werd.
Men kan erover discussiëren of alle achtentachtig (niet zelf geteld) korte verhalen wel verhalen zijn. Soms lijken ze meer een overweging, een filosofische gedachtegang, of een stelling. Maar ze zijn allen verhalend, dus ik geef ze het voordeel van de twijfel. Sommige verhalen zijn humoristisch, sommigen beginnen met een stelling en werken dat verder uit naar de toekomst en sommige verhalen zijn een regelrechte aanklacht tegen de huidige maatschappij, zoals ‘Judit’. De meeste verhalen eindigen met een vraag aan de lezer, zoals: Wat zou jij doen? Of: Hoe kwam deze informatie in het DNA? Dat werkt wel. Je hebt de neiging om erover na te denken en een antwoord te formuleren. Elk verhaal begint met een code die een verwijzing is naar een ander boek van Laurens, genaamd: ‘Een duurzame toekomst in harmonie of expansie’, wat ook verkrijgbaar is bij Mijnbestseller. Ik heb daar verder niet naar gekeken, maar gewoon gelet op de leesbaarheid van deze bundel. De vijfenveertig (wel zelf geteld) verhalen die volgens mij fantastisch (en voor het overgrote deel SF) te noemen zijn, maar ook de rest zijn stuk voor stuk juweeltjes. Het zijn wel korte juweeltjes, de langste is volgens mij ‘Het Wiel’. Welgeteld twaalf pagina’s, maar de meeste zijn een tot drie pagina’s. Ik vond de bundel zeer de moeite waard en hoop toch in de toekomst meer verhalen van Laurens van Lieshout te lezen. Aan te raden dus.

Jos Lexmond

2 gedachten aan “Kul. Korte verhalen met een boodschap – Laurens van Lieshout”

  1. Beste Jos
    Ik ben het volledig met je eens dat bijna alle verhalen van Laurens juweeltjes zijn. Ze zijn een aanrader voor een groot lezerspubliek van jong tot oud, ondanks het feit dat de redactie een paar steken liet vallen.
    Het boek ” Een duurzame toekomst in harmonie of expansie” heb ik helpen redigeren en de verhalen erin zo actueel mogelijk te maken. Het verhaal ” Het wiel” ©1991 Laurens van Lieshout, heb ik bewerkt in 2013.
    The wheel kept turning and the universe is reborn. Evolution of life progresses with many extinctions. Mankind settled the world and discovered DNA in the 20e century.
    +

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *