In memoriam: Eddy C. Bertin

Belgische schrijver Eddy C. Bertin is afgelopen weekend plots overleden. Hij was 73 jaar. Bertin was met zijn familie op vakantie op Kreta waar hij een hartaanval kreeg.

Eddy C. Bertin was als schrijver vooral bekend in het buitenland. In 1969 verschenen zijn eerste sciencefiction- en horrorverhalen voor volwassenen. Hij stelde ook verhalenbundels samen. Voor zijn verhalen kreeg hij diverse prijzen. Pas in 1984 verscheen zijn eerste kinderboek. Van 1994 tot 2003 was Eddy C. Bertin de secretaris van het Griezelgenootschap, acht schrijvers van griezelverhalen, die bij uitgeverij Elzenga jaarlijks een bundel naar een specifiek jaarthema samenstelden. Verder was hij lange tijd erg actief in allerlei tijdschriften. Hij gaf er zelf enkele uit, waarvan het bekendste de SF-Gids is.

In 1976 verscheen het verhaal ‘Als een eenzame bloedvogel’, het begin van zijn membraancyclus. De membraancyclus is een aantal teksten (verhalen, fictieve contracten, documentairestukken, spreuken, fictieve reclameteksten) die met elkaar de toekomst van de mens vertellen. Die toekomst wordt bepaald door de ontdekking van de membranen, waarmee de mens in ruimte en tijd kan reizen. De verhalen zijn nooit in een definitieve bundeling samengebracht. Drie bundels worden beschouwd als de kern van de teksten: ‘Eenzame bloedvogel’, ‘De sluimerende stranden van de geest’ en ‘Het blinde, doofstomme beest op de kale berg’.

Wij wensen zijn familie, vrienden en fans veel sterkte toe om dit verlies te dragen.

4 gedachten aan “In memoriam: Eddy C. Bertin”

  1. Wat een treurig nieuws – Eddy was een van de oude garde met een rijk oeuvre aan verhalen. Een mooie man met een groot hart. Onze gedachten gaan uit naar Yvette en de rest van zijn familie – veel sterkte!

  2. Tot mijn stomme verbazing was er nauwelijks aandacht voor in de pers, terwijl Eddy nochtans een spilfiguur in de Vlaamse en Nederlandse sf en horror is geweest.
    Ik schrijf uitdrukkelijk “horror”, omdat hij eigenlijk meer een horror- dan een sf-auteur was. Al zijn sf heeft ook veel horror-elementen. Eigenlijk werd hij alleen maar als sf-auteur gezien, omdat het van de drie zuster van de dromen in de jaren 70 de bekenste variant was.
    Overigens ben ik het niet eens met de uitspraak “Eddy C. Bertin was als schrijver vooral bekend in het buitenland.”. Dat staat ook op Wikipedia, maar hij was veel bekender in het Nederlands dan in andere talen. De 13 boeken die ik van hem heb, zijn allemaal in het Nederlands gepubliceerd. En zijn bekendheid in het buitenland beperkt zich véél meer tot het kringetje van de liefhebbers, dan zijn bekendheid in Vlaanderen of Nederland. Bijvoorbeeld: het boek van de tv-reeks “Xenon” werd door hem geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *