Sam Wilson – Zodiac

Sam Wilson – Zodiac (SF) – 409p.
(Zodiac – Penguin Books Ltd., Londen (2016)
The House of Books, Amsterdam (2017) € 19.99
Vertaling: Nathalie Schrijnder
Omslag ontwerp: Studio Jan de Boer, Amsterdam
Omslagfoto: Arcangel/Christie Goodwin

Bent u een beetje (bij)gelovig? Daarmee bedoel ik: gelooft u in de Zodiac, de dierenriem het trekken van horoscopen en dat soort gedoe. Ik hoop niet dat u zich beledigd gaat voelen, want ik geloof niets van dat soort onzin. Maar aan de andere kant snap ik wel dat er mensen gevoelig zijn voor dat gebeuren. Als je eens een horoscoop bekijkt in een willekeurige krant of tijdschrift, dan zit er altijd wel iets in dat kan kloppen bij jou en als je achteraf kijk naar wat er voorspeld is voor een jaar, dan is er altijd wel iets op een bepaalde manier uit te leggen zodat je kunt zeggen: Nou… goh, dat hebben ze juist. Ik denk dat iedereen, met een beetje extra mambo jambo, dat wel zou kunnen. Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat Noord-Korea in 2018 wel weer een raket af gaat vuren om de zaak weer eens lekker op te rakelen en stoken. Wedden dat ik gelijk heb? Of dat er een grote aardbeving, of vulkaanuitbarsting, een zware orkaan, een immense overstroming met modderstromen (en een beetje vaag blijft over waar) staat te gebeuren waar heel veel slachtoffers bij gaan vallen, dan heb ik het vast bij het rechte eind. Dat soort dingen is bij de klimaatverandering, ondanks de wereldwijde ontkenning, die nu gaande is, ook niet heel erg moeilijk te voorzien. Ook persoonlijke gebeurtenissen zijn op deze manier niet zo heel moeilijk te voorspellen.
Maar goed… dat terzijde. Sam Wilson heeft in ‘Zodiac’ een wereld gecreëerd waarin de samenleving is ingedeeld naar hun sterrenbeeld en waarin status wordt bepaald bij hun geboorte.
Ik heb eens stevig na zitten denken over de consequenties hiervan en het resultaat daarvan is dat zo’n wereld vooral nogal grappig en ook irritant is. Het zou betekenen dat als de wereld ingedeeld is in sterrenbeelden, met buurten waarin bepaalde sterrenbeelden bij elkaar wonen, dat in die buurt iedereen en niet alleen in die buurt, maar ook in je familie, binnen een maand allemaal jarig zijn. Dat binnen een bepaalde maand kinderen verwekt moeten worden om ook binnen dat bepaalde sterrenbeeld geboren te worden. Kunt u zich daar een beetje een voorstelling van maken? Ik ben bijvoorbeeld op 25 april jarig en als zodanig een stier en dat zou zeggen dat tussen 20 april en 20 mei iedereen van de familie: broers, zussen, kinderen, schoonkinderen, tantes en ooms, neven en nichten, grootouders, maar ook vrienden, buren, goede kennissen, kortom iedereen die ik ken in die maand jarig is. De taart komt je de strot uit en je bent in een constante staat van bezopenheid. Er komen natuurlijk nog meer moeilijkheden kijken, want wat ga je doen als je kind te vroeg geboren dreigt te worden, of te laat, zodat ze buiten je sterrenbeeld vallen. Wat dan?
Dus heel erg praktisch is het niet, maar Sam Wilson heeft een dergelijke wereld geschapen en zijn hoofdrolspelers zullen het ermee moeten doen. Een reeks brute moorden zet de gehele gemeenschap op zijn kop. Inspecteur Jerome Burton en sterrenkundige en profiler Lindi Childs, staan voor een schier onmogelijke taak om de raadsels op te lossen. Samen belanden ze in verraad, vergane liefde en gebroken beloften.
Ondanks de wat vreemd aandoende, die wel of niet kan werken, wereld vond ik ‘Zodiac’ een zeer genietbaar verhaal wat meer dan voldoende boeide. De ontknoping zag ik op een gegeven moment wel aankomen, maar dat vergalde de pret niet. Aan te raden!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *