Pest – Joost Devriesere

Pest – Joost Devriesere (SF)
Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen/Amsterdam (2017)
297 pagina’s; prijs 19,99
Omslag: Bart Knockaert – www.chocolatejesus.be

Toen ik de aankondiging met de beschrijving van ‘Pest’ las, zag ik meteen een analogie in met ‘Schone slaapsters’ van Stephen en Owen King in. Na lezing van ‘Pest’ moet ik meteen bekennen dat van enige overeenkomst geen sprake is. Toegegeven, in beide boeken vallen mensen in slaap, maar daar houdt de vergelijking dan ook meteen mee op.
Nog een foute aanname dan maar meteen bekend en rechtgezet. Ik dacht dat de kwaal waardoor de mensen in slaap vielen, de Pest genoemd werd en dat daarmee meteen de titel van het boek verklaard was. Ook niet dus. Voordat ik weer een foute aanname deed heb ik eerst maar even gegoogled om er zeker van te zijn. Pest is een fictief plaatsje, dorpje, stadje (streep door wat niet van toepassing is) in Vlaanderen in België en alhoewel de hele wereld last van de ziekte heeft, speelt het verhaal zich dus in Pest af en komt de rest van de wereld maar zijdelings en amper in beeld. Niet dat je de rest van de wereld mist, want in Pest is al voldoende aan de hand om er een boek mee te vullen.
Misschien kan je zelfs niet van een boek spreken. Ik zou eerder zeggen: Verhalenbundel. Want ofschoon dus alle verhalen zich rond een centraal thema afspelen: Pest dus, passeren verschillende inwoners van Pest de revue, die allemaal hun eigen problemen, dan wel bemoeienissen met het gebeuren hebben en met de situatie dealen zoals het hen goeddunkt.
Want de slaap slaat overal ter wereld toe en over de gehele wereld is 90% van de mensheid in slaap gevallen. Na enig nadenken begrijp je wat dat met gemeenschappen doet. Als er 90% van de overheid, hulpdiensten, ziekenhuispersoneel, bejaardenverzorgers en ga zo maar door, van het ene op het andere moment niet meer beschikbaar zijn om hun taak te vervullen, wordt het leven na de slaap een chaos.
Echter…van complete chaos valt eigenlijk niet te spreken in Pest. Waar er gaten vallen stappen andere mensen in of niet, maar er breekt geen paniek of wanhoop uit. Het leven gaat door, maar hoe… dat is een ander verhaal. Mensen nemen de gelegenheid te baat om het leven naar hun eigen zin te zetten. Wraak nemen is nu wel heel erg gemakkelijk en soms dodelijk, of toch niet. Of je als de grootste gek Goddelijk voelen in een gekkenhuis (psychiatrische inrichting zo u wilt), de macht over nemen en de enige overgebleven en wakkere therapeut in de isoleer op te laten sluiten, door twee even gekke krachtpatsers die zijn bewaking vormen. Zo slim is hij ook weer wel.
Ik wil eigenlijk niet meer verklappen, dus moet u het er maar mee doen. Hoe het ook zij… zo komen meerdere inwoners uit Pest ieder op hun eigen manier aan de beurt en al die verhalen vormen zo het verhaal van Pest na de ramp.
Ik vond het leuk. Leuk? Ja, leuk. Want ondanks het feit dat de situatie behoorlijk rampzalig en dystopisch is, weet Joost Devriesere er soms een behoorlijke humoristische draai aan te geven en een brede grijns is meerdere malen amper te onderdrukken.
Ik ben zou vrij ‘Pest’ bij de sciencefiction in te delen, al zou futuristisch ook wel kunnen natuurlijk. Het is niet gemakkelijk in een hokje te stoppen. Maar goed. Alleen een bibliograaf en bibliomaan als ik, wil alles natuurlijk netjes gerangschikt in hokjes. Voor lezers… gewoon lezen en je er niet druk om maken. Veel plezier.

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *