Megan Shepherd –- The Cage

Omslag van The Cage - Megan Shepherd

The Cage (YSF), The Cage 1
Megan Shepherd
Van Goor, Houten (2015)
350 pagina’s; prijs 15,00
Oorspr.: The Cage (HarperCollins Publishers, New York – 2015)
Vertaling: Willeke Lempens
Omslag: Twelph.com

The Cage is niet Megan Sheperd’s debuut. Ze debuteerde in 2013 met ‘The Madman’s Daughter’, het eerste deel van de gelijknamige trilogie die wel op Dr. Jekyll & Mr. Hyde, de klassieker van Robert Louis Stephenson, gebaseerd lijkt te zijn. Zo te zien waren de reviews vrij goed te noemen. Misschien jammer dat deze trilogie niet vertaald is, maar misschien komt dat nog eens een keer als ‘The Cage’ (ook als trilogie) succesvol blijkt te zijn. We zullen het zien.

Hoe dan ook… we hebben momenteel ‘The Cage’, het eerste deel van de gelijknamige trilogie, voor ons. Het is hoopgevend dat we de dystopieën een beetje aan het verlaten zijn in de Young Adult literatuur en dat we meer en meer geconfronteerd worden met ‘echte’ SF titels. Dat is fijn. Als Young Adults gecharmeerd worden van ‘echte’ SF zullen ze dat misschien ook meer zijn als ze volwassen zijn… zei hij (de SF liefhebber bij uitstek) hoopvol gestemd. Misschien zal dat dan ook weer leiden tot meer vertaalde SF. En… dat zal tijd worden ook. Wij… de SF liefhebbers zijn lang genoeg geplaagd met eindeloze fantasyreeksen en titels, dat serieuze SF beste wel weer uitgebreid op het menu van de zich respecterende uitgeverijen mag komen te staan. En… eerlijk gezegd zien we dat langzamerhand ook weer gebeuren. Schrijvers als Howey, Cline, Corey en Ann Leckie, niet te vergeten, komen weer voor in de ‘Te Verwachten’ lijst (zie elders op deze website), dus daar is ondergetekende behoorlijk blij mee. Al mag het altijd meer zijn natuurlijk. Mochten er uitgeverijen zijn die wel willen, maar geen idee hebben wat ze uit moeten geven… ik kan altijd van advies dienen. Dit gezegd hebbende… terug naar ‘The Cage’.

Cora Maxon is een paar minuten (of uren) geleden wakker geworden in een in een schijnbaar oneindige woestijn. Haar slaapkamerramen waren nu roestbruine duinen van wel dertig meter hoog. Haar plafond was een wolkeloze hemel, waarin een felle zond stond, die brandde op haar huid. Droomde ze. Maar in haar dromen voelde haar mond nooit zo droog aan. Het beveiligingsteam van haar vader, een senator, had haar en haar broer Charlie geleerd wat ze moesten doen bij een ontvoering: verzet je niet, blijf waar je bent en wacht op hulp. Gold dat ook voor hier? Er waren geen voetstappen in het zand, zelfs niet die van zichzelf. Nog maar net zat ze in de auto bij Charlie met haar dons-parka strak om haar heen en met de verwarming op de hoogste stand. Ze waren op weg naar een skioord. En nu was ze hier.

En ze is niet alleen. Ze is in een afgesloten wereld met vier andere tieners, drie jongens en twee meisjes. Een wereld met allerlei soorten van landschappen. Een wereld beheerst door de Kindred, buitenaardse wezens die hen vertellen dat de aarde niet meer bestaat. Zij, de vijf jongeren, zijn de laatste overlevenden en hun belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de mensheid niet uitsterft. De Kindred bestuderen de tieners van achter hun zwarte ramen die zich overal in het landschap bevinden. Wat zijn hun beweegredenen en wat is de agenda van toezichthouder Cassian en waarom voelt Coba zich aangetrokken tot hem?

‘The Cage’ is wel intrigerend. Hoewel sommige figuren en situaties soms niet helemaal uit de verf komen en op sommige momenten enigszins irritant en oppervlakkig zijn, is de algemene teneur dat ik wil weten wat er komt. Wat is het plan van de Kindred? Is de aarde echt vernietigd? Zitten de tieners op een soort van station ver in de ruimte? Enzovoorts, enzovoorts… vragen genoeg. Ik ben dus meer dan benieuwd naar de antwoorden. Deel twee, ‘De Jacht’ staat gepland voor juli, dus we moeten nog even geduld hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *