Penryn & het gevecht om hemel en aarde – Susan Ee (YFA), Angelfall 3 (en slot)

Penryn & het gevecht om hemel en aarde – Susan Ee (YFA)
Angelfall 3 (en slot)
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam (2015)
302 pagina’s; prijs 17,99
Oorspr.: Penryn & The End of Days book three: End of days (2015)
Vertaling: Selma Soester
Omslag: Mariska Cock/Shutterstock

Er was hoop dat er in dit deel meer duidelijkheid verschaft zou worden over de bedoelingen en beweegredenen van de Engelen en hun trawanten. Zo begon ik de recensie van het tweede deel en zo kan ik weer beginnen en dat doe ik dus ook maar, want het is me totaal niet duidelijk geworden in Penryn & het gevecht om hemel en aarde. Wel moet ik eerlijk zeggen dat dit laatste deel me beter bevallen is dan de voorgaande twee delen. Op de een of andere manier sprak me de actie en het verhaal me meer aan. Misschien dat het ermee te maken had dat er een duidelijk SF gedeelte in zat met een interessante tijdreis. Ik wil verder geen dingen verklappen, maar ik wil wel opmerken dat wat mij betreft dat gedeelte sterk en logisch in elkaar zat. Een pluspunt dus.

Waar ik wel moeite mee had, was het plaatsen van het verhaal, en eigenlijk de hele trilogie, in een categorie. Susan Ee zegt zelf dat ze een liefhebber van Horror, Sciencefiction en Fantasy is en dat kan je natuurlijk wel zien.
Alle drie de elementen zijn in dit verhaal meer dan vertegenwoordigd en daarom is het niet gemakkelijk om er een eenduidige categorie aan te hangen. Ik heb het daarom uiteindelijk maar in de YFA geplaatst. Het is in ieder geval Fantastiek, dat is wat zeker is.

Waar gaat dit laatste deel over. Natuurlijk over de eindstrijd tussen de Engelen enerzijds en Penryn, Rafe en haar zusje Paige met haar schorpioenen. Na de gewaagde ontsnapping zijn Penryn en haar gezelschap op de vlucht voor de Engelen. Ze zijn op zoek naar een arts om de gruwelijke veranderingen ongedaan te maken die haar zusje zijn aangedaan en om Rafe weer van zijn eigen vleugels te voorzien (hij heeft zijn eigen vleugels los bij zich en is voorzien van vleermuisvleugels en wil zijn eigen engelenvleugels weer aan zijn schouders). Maar ze worden onverwachts geconfronteerd met een schokkende onthulling uit Rafe’s verleden. Beide kampen maken zich op voor een alles beslissende oorlog.

Penryn en Rafe worden gedwongen partij te kiezen in de strijd om de heerschappij over de aarde. Kiezen ze voor elkaar of hun eigen soort.
Ik ga verder niets verklappen. Ik heb vele, ook Engelstalige, recensies voorbij zien komen van mensen die wel in de doelgroep thuishoren en die zijn er vrijwel zonder uitzondering lyrisch over. Dat is mooi natuurlijk. Ik, als niet doelgroep zijnde, was er niet kapot van. Ofschoon er momenten waren waarin ik dacht… ach… toch is dit niet slecht. Maar over het geheel genomen had ik het liever niet gelezen.

Angelfall staat op de nominatie verfilmd te gaan worden. De rechten zijn gekocht en het lijkt erop dat Sam Raimi (Spiderman 3) de regisseur/producer wordt, maar verder is er nog niets bekend. We zullen het zien.

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *