Esther Gerritsen – Gebied 19

Gerritsen-Gebied-19.jpg

Esther Gerritsen – Gebied 19 (SF)
De Geus, Amsterdam (2023)
314 pagina’s, € 23,99
Omslag: Sander Patelski

Normaal gesproken staat Esther Gerritsen niet bekend als een sciencefiction auteur en dat is gemakkelijk vast te stellen als je haar oeuvre tot nu toe dichter nakijkt. ‘Superduif’ zou het dichtst in de buurt kunnen komen, ware het niet dat de transformatie in een duif alleen plaatsvindt in de hoofd van het meisje. Is dat hier hetzelfde? Waarom wil een literaire auteur, die Esther Gerritsen duidelijk is, dan toch eens een SF roman schrijven? Om te zien of ze het kan? Om te zien of ze het leuk vindt? Je weet het niet!

Een dag na zijn bruiloft wordt Thomas alleen wakker. Zijn vrouw is nergens te bekennen. Als hij de hond uit gaat laten, zijn de straten angstwekkend leeg.

Het is een gegeven. De mensen die ertoe doen, zijn weg. De mensen aan wie niemand iets heeft… die zijn er nog. Al snel zorgen deze staat voor gedachten en gedachten moorden. Zelfmoorden. Veel zelfmoorden, waardoor de wereld nog leger wordt! De maatschappij piept en kraakt, maar lijkt zich toch te hervinden en blijft, zo goed en zo kwaad als het gaat, enigszins functioneren.

Even een gedachte mijnerzijds tussendoor. Een intermezzo zogezegd! Wat mij betreft mag iedereen vertrekken, waarheen dan ook, die daar zin in heeft. Het wordt mij hier sowieso veel te druk op deze wereld. Dus… als iemand zich te goed vindt om op deze aardkloot rond te dwalen… vertrek!!! Ik zal je niet tegenhouden en vooral niet missen! Neem je buren dan gelijk maar mee. Ik hoop dat je daar, waar dan ook, zeer gelukkig wordt. Ikzelf zal echt niemand missen, dat is één ding wat zeker zal zijn!!! Uiteraard is niet alles waar in deze boude bewering, maar ergens zit er toch wel een grond van waarheid in! Weer door met de recensie!!!

Je mag jezelf afvragen wat het met de achterblijvers doet. Voelen ze zich achter gesteld, tweederangs, uitgekotst, uitgerangeerd, het afvoerputje van het aardse bestaan? De elite is weg. Elders? En waar is elders? Toch… op een aardachtige planeet TOI700, draaiend om een koele rode dwergster, op een honderd lichtjaar afstand van de aarde in het sterrenbeeld Goudvis? Toch? Alles is twijfel!!!

Een apart boek, verhaal! Zoals de laatste drie woorden: “Alles is twijfel”, én… dat is het! Heel het verhaal is twijfel. Het enige vaststaande feit is dat er mensen verdwenen zijn én dat er mensen achter- en overgebleven zijn. Ik twijfel of ik het een mooi verhaal vond. Het was goed verteld, dat moet zeker gezegd, maar dat kan natuurlijk niet anders met de staat van dienst die Esther Gerritsen heeft!

In een interview op internet met haar, las ik: “Ik lees graag oude sciencefictionromans, bijvoorbeeld uit 1910, om te kijken hoe men toen de toekomst zag. Vroeger heb ik in een leeskring gezeten. Daar ging het anders toe dan in de meeste leeskringen. We lazen alleen maar boeken die tijdens het interbellum waren geschreven of daarover gingen. Elke keer kozen we een ander land en kookten we eten uit dat land. We namen dan allemaal een verschillend boek mee waarover we elkaar vertelden of voorlazen. Het doel hiervan was niet om over het boek te discussiëren of het uitwisselen van meningen. Het ging erom om kennis te delen en elkaar te inspireren.” Dat is toch wel heel erg apart, niet!!! Maar wel weer mooi in combinatie met het geschrevene in ‘Gebied 19’

Toevallig (het hele leven hangt natuurlijk aan elkaar van toevalligheden), las ik vanmiddag in HSF 283 net een interview met Esther Gerritsen. Ze was met een vervolg bezig van Gebied 13. Het eerste dat ik dacht was… mooi, dan komt er misschien een einde aan de twijfel! Laten we het hopen!!! Mijns ondanks, ben ik toch weer benieuwd!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *