Het mes van de sluipmoordenaar – Sarah J. Maas

Mes-van-de-sluipmoordenaar.jpg

Het mes van de sluipmoordenaar – Sarah J. Maas (YFA/FA)
Novelles in de Glazen troon-serie
Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam (2020)
397 pagina’s, € 20,00
Oorspr.: The Assassin’s Blade: The Throne of Glass Novellas (Bloomsbury Publishing Inc., New York – 2014)
Vertaling: Valérie Janssen
Omslag: Baqup

U zult zich vast wel herinneren dat ik al meermalen gezegd heb dat van alle Fantastiek hoofdgenres, de Fantasy uitgaven wat mij betreft op de laatste plaats komen. Nu wordt het wel eens tijd om dat eens te nuanceren, want er is natuurlijk ook Fantasy dat me wel degelijk kan bekoren. Dan denk ik meteen aan Robin Hobb (Megan Lindholm) waarbij ik de ‘Levende Schepen’ trilogie er huizenhoog boven uit vind steken. Maar haar andere drakenboeken en de boeken van de Nar, die natuurlijk allen, in mindere of meerdere mate, met elkaar verbonden zijn, ook. Jammer dat zij haar pen te rusten heeft gelegd.
Buiten Hobb zijn er natuurlijk nog wel een paar meer die ik kan waarderen, maar goed, daar gaat het nu niet om. We hebben het over Sarah J. Maas. Op mijn speurtochten in, onder andere bibliotheken, kijk ik natuurlijk uit naar alle fantastiek die nog niet opgenomen is in FANDATA en vanuit die optiek heb ik meermalen boeken van Sarah J. Maas mee naar huis genomen om ze als zodanig op te nemen. Ik ben dan niet zo’n gigantische eigenheimer dat ik niet even een blik werp en zo her en der wat door de pagina’s blader. Met elk deel dat ik in mijn vingers kreeg had ik de indruk dat dit wel eens Fantasy kon zijn die ik wel kon waarderen, maar voordat ik dat door had, waren er al een deel of vier a vijf verschenen en het zag er nog niet naar uit dat er al een einde zou komen. Uiteindelijk kwamen er zeven delen met een totaal van een dikke vierduizend pagina’s. Gezien het aantal recensie boeken dat er nog op me lagen te wachten, zou het er waarschijnlijk nooit van komen. Dus toen ‘Het mes van de sluipmoordenaar’ zou verschijnen leek me dat een goed gelegenheid toch eens nader kennis te maken. En… dat heb ik gedaan. En… het beviel me prima. Leuke frisse Fantasy, met originele elementen en een leuke spanningsopbouw. ‘Het mes van de sluipmoordenaar’ bestaat uit een vijftal novelles, welke volgens mij eerst als losse verhalen fungeerden, maar later op een leuke manier aan elkaar geschreven zijn als een soortement van roman. Ik kan me natuurlijk vergissen. Een volgende aanname is dat deze vijf novelles zich allemaal afspelen voor de gebeurtenissen in de ‘Glazen Troon’, reeks. Een soortement van prequel dus, maar daarin kan ik me natuurlijk ook vergissen. Alhoewel het laatste hoofdstuk van ‘De sluipmoordenaar en het koninkrijk’ de titel draagt: ‘Het begin’ en dan neem ik maar gemakshalve aan dat dit het begin is van de ‘Glazen Troon’. Maar alweer… pin me er niet op vast. Ik moet eerlijk zeggen dat ze het niveau van Hobb niet haalt, maar dat hoeft ook niet natuurlijk. Als het maar lekker wegleest, een beetje inventief en origineel is en niet méér van hetzelfde is. En dat is het niet… meer van hetzelfde. Dus… heb ik ‘De Glazen Troon’ van Sarah J. Maas toch maar op mijn NTL (Nog Te Lezen) lijst gezet (zucht). Maar gezien het aantal nieuwe boeken dat op stapel (en dus op de recensiestapel) staat en zal belanden, vrees ik dat ik er nooit aan toe zal komen. Nogmaals een diepe zucht. Hoe dan ook… ik heb me met ‘Het mes van de sluipmoordenaar’ en Celaena Sardothien als hoofdpersoon, behoorlijk goed vermaakt en ik teken dan toch maar vast voor meer van dit soort Fantasy! Nog een dingetje… Sarah J. Maas wordt vrijwel overal gezien als Young Adult auteur, maar ze kan wat mij betreft net zo goed in de Fantasy voor volwassen ondergebracht worden, dus… laat u niet weerhouden!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image