Het mes van de sluipmoordenaar – Sarah J. Maas

Mes-van-de-sluipmoordenaar.jpg

Het mes van de sluipmoordenaar – Sarah J. Maas (YFA/FA)
Novelles in de Glazen troon-serie
Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam (2020)
397 pagina’s, € 20,00
Oorspr.: The Assassin’s Blade: The Throne of Glass Novellas (Bloomsbury Publishing Inc., New York – 2014)
Vertaling: Valérie Janssen
Omslag: Baqup

Van alle fantastische hoofdgenres komen bij mij de fantasy-uitgaven op de laatste plaats. Nu wordt het wel eens tijd om dat te nuanceren, want er is wel degelijk fantasy dat mij kan bekoren. Dan denk ik meteen aan Robin Hobb (Megan Lindholm) waarbij ik de ‘Levende Schepen’-trilogie er huizenhoog boven uit vind steken. Maar ook haar andere drakenboeken en de boeken van de Nar, die natuurlijk allen in mindere of meerdere mate met elkaar verbonden zijn. Jammer dat zij haar pen te ruste heeft gelegd.

Op mijn speurtochten in onder andere bibliotheken, kijk ik uit naar alle fantastische boeken die nog niet opgenomen zijn in FANDATA. Vanuit die optiek heb ik meermalen boeken van Sarah J. Maas mee naar huis genomen om ze op te nemen. Ik ben dan niet zo’n gigantische eigenheimer dat ik niet zo her en der wat door de pagina’s blader. Met elk deel dat ik in mijn vingers kreeg had ik de indruk dat dit wel eens fantasy kon zijn die ik wel kon waarderen maar voordat ik dat door had, waren er al een deel of vier-vijf verschenen en het zag er nog niet naar uit dat er al een eind aan zou komen. Uiteindelijk kwamen er zeven delen met een totaal van vierduizend pagina’s. Gezien het aantal recensieboeken dat er nog op me lagen te wachten, zou het er waarschijnlijk nooit van komen.  Toen ‘Het mes van de sluipmoordenaar’ verscheen, leek me dat een goede gelegenheid toch eens nader kennis te maken. En dat beviel prima. Leuke frisse fantasy met originele elementen en een leuke spanningsopbouw.

‘Het mes van de sluipmoordenaar’ bestaat uit vijf novelles die volgens mij eerst als losse verhalen fungeerden, maar later op een leuke manier aan elkaar geschreven zijn. Ik kan me natuurlijk vergissen. Een volgende aanname is dat deze vijf novelles zich allemaal afspelen voor de gebeurtenissen in de ‘Glazen Troon’-reeks. Een prequel dus, maar daarin kan ik me natuurlijk ook vergissen. Alhoewel het laatste hoofdstuk van ‘De sluipmoordenaar en het koninkrijk’ de titel draagt: ‘Het begin’ en dan neem ik maar gemakshalve aan dat dit het begin is van de ‘Glazen Troon’. Maar alweer, pin me er niet op vast. Ik moet eerlijk zeggen dat ze het niveau van Hobb niet haalt, maar dat hoeft ook niet. Als het maar lekker wegleest, een beetje inventief en origineel is en niet méér van hetzelfde is. En dat is het niet. ‘De Glazen Troon’ van Sarah J. Maas heb ik dan ook toch maar op mijn nog-te-lezen-lijst gezet. Ik heb me met ‘Het mes van de sluipmoordenaar’ en Celaena Sardothien als hoofdpersoon, behoorlijk goed vermaakt en ik teken dan toch maar vast voor meer van dit soort fantasy! Sarah J. Maas wordt vrijwel overal gezien als jongvolwassenen- auteur, maar ze kan wat mij betreft net zo goed in de fantasy voor volwassen ondergebracht worden, dus laat je niet weerhouden!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *