Van bij ons. Volksverhalen uit de 12 provincies

Van-bij-ons.jpg

*Van bij ons. Volksverhalen uit de 12 provincies (JDIV)
Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam – New York (2020)
Samensteller: Margot Senden
125 pagina’s; prijs 22.95
Omslag: Studio Clavis/Margot Senden
Illustraties: Margot Senden

Mijn hele leven al zoek ik naar verhalen. Deze eerste zin teruglezend, moet ik dat wel een beetje nuanceren. Het moet natuurlijk zijn: Sinds ik kan lezen, zoek ik al naar verhalen! Meer nog… tot mijn twaalfde las ik alles wat los en vast zat en wat me maar een beetje interesseerde. Als ik ergens voor het eerst kwam, was ik acuut op zoek naar een boekenkast, of plank en scande die meteen op bruikbaar leesvoer. Niet zelden ging dan met een hele stapel tevreden naar huis. Mijn bibliotheekabonnement heb ik immer tot het uiterste benut. De ene dag ging ik met het maximum van vijf boeken naar huis en niet zelden stond ik er de volgende dag al weer voor meer. Mijn leeshonger was niet te stuiten. Vanaf mijn twaalfde deed ik alle ‘gewone’ boeken de deur uit en begon met de fantastische lectuur, iets wat ik tot nu toe altijd volgehouden heb, met weliswaar soms een kleine zijsprong naar weer de ‘gewone’ boeken. Tot mijn dertigste las en verzamelde ik en daarna begon ik ook fantastische verhalen te verzamelen in navolging van de heren Spaink, Gorremans en Gaasbeek. In 1979 kwamen die met ‘Fantasfeer’, een opsomming van alle verschenen SF, Fantasy en Horror in het Nederlands. Dat was geweldig. Eindelijk een naslagwerk van alles wat op dat gebied verschenen was. Na een paar aanvullingen werd het stil en gretig ging ik door met verzamelen van gegevens en daar ben ik nooit meer mee opgehouden. Samen met een paar fanatieke medebibliofielen verzamelen we nog steeds. Sprookjes, Sagen, Legenden en Volksverhalen hebben we lange tijd, niet echt genegeerd, maar ook niet echt prioriteit gegeven, maar de laatste jaren steeds meer. Vooral de laatste categorie, de Volksverhalen, is een grote bron van fantastische verhalen. Ik ben dus altijd blij met weer een nieuwe bundel met Volksverhalen en toen ik de aankondiging van ‘Van bij ons’ zag, aarzelde ik niet lang en vroeg meteen een recensie exemplaar aan. Ik was blij verrast toen ik zag wie er allemaal een bijdrage aan had geleverd. Vele auteurs in deze bundel waren al bekend als genre schrijvers en misschien mag ik Christien Boomsma wel noemen. Zij won in 2004 en 2006 de Paul Harlandprijs en dan heb je wel wat in je mars, dan kan ik je wel vertellen. Maar meer bekenden (voor mij dan zeker) sieren deze bundel. Even allemaal op een rijtje: Christien Boomsma, Suzanne Buis, Femke, Dekker, Joke Eikenaar, Gonneke Huizing, Hein Klompmaker, Li Lefébure, Joke Reijnders, Marion van der Kleij, Marcel van Driel, Pimm van Hest, Anneriek van Heugten en Chris Vegter. Allen hebben een bijdrage aan deze bundel geleverd uit de provincie waar ze wonen (of woonden) en dat maakt deze anthologie zo sympathiek. De meeste verhalen waren voor mij onbekend en dat is altijd leuk. ‘De zeemeermin van Westerschouwen’, daarvan kende ik al een vijftal verschillende varianten van evenveel schrijvers. Ook ‘De motketel van Schokland’ kende ik al in een andere versie. De volksverhalen in ‘Van bij ons’, zijn verlucht met prachtige en soms aandoenlijke illustraties van Margot Senden. Ze zijn allen voorzien met de feiten en de fictie van het oorspronkelijke verhaal en voorzien van een persoonlijke noot, alsmede een kleine biografie van de desbetreffende auteur.

Heel erg leuk, met leuke verhalen én… zoals gezegd, mooie illustraties. Kortom een lust voor het oog en meer dan een aanrader. Ik heb van dit prachtig vormgegeven boek genoten en weet zeker dat het voor kinderen, als ikzelf, een genot is om er in te bladeren, uit voorgelezen te worden, of alleen maar om de prachtige platen te bekijken! Hulde Clavis! Enne… graag meer van dit!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *