(On)volmaakt – Luigi Ballerini

Ballerini

(On)volmaakt – Luigi Ballerini (YSF)

Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam – New York (2017) Young Adult

310 pagina’s; prijs 17.95

Oorspr.: (Im)perfetti (Editrice Il Castore Srl., Milaan – 2016)

Vertaling: Veerle Willems

Omslag: Studio Clavis

Sommige toekomsten wens je je ergste vijand nog niet toe, ofschoon je die soms best naar alle zeven hellen tegelijk zou willen verwensen, met daarboven op nog een persoonlijke ontmoeting met de duivel. De toekomsten, voorspeld in de meeste SF boeken van tegenwoordig wens je ook jezelf en je geliefden niet toe. Meestentijds worden dystopieën beschreven, waarin het leven niet echt aantrekkelijk is. Waar dit het meeste in voorkomt zijn de verhalen voor Young Adults. Zo ook hier in het boek van Ballerini.

We leven duidelijk in de toekomst. Het is de elfde dag van de tiende maand in het jaar tweeënzeventig sinds de oprichting van het systeem, als het verhaal begint. Wanneer dat precies is in onze tijdrekening? Geen idee, maar als we er vanuit gaan dat ‘het systeem’ vanaf overmorgen zou beginnen, dan speelt het verhaal zich ergens in 2090 af. Afgerond in de 22ste eeuw. V, staat niet enkel voor Volmaakt, maar ook voor Vlekkeloos. Ze zijn een apart ras, gecreëerd door genetische manipulatie, zonder fouten of gebreken. Volmaakte mensen die overal in uitblinken en onvolmaakte mensen, de natuurlijk geborenen, zijn voorbestemd het lagere werk uit te voeren en naar de pijpen van de Volmaakten te dansen. De Volmaakten zijn de helden, de winnaars, de heersers. Maar zelfs in de wereld van de perfecten zijn gradaties. Zo heb je de V-, die een beschadiging in hun leven hebben opgelopen of later niet toch niet zo Volmaakt zijn als wel gedacht, of de V+, die zelfs onder de excellenten in alles excelleren.

In deze wereld leven Hera V, Maat V en Adon V. Allen krijgen ze een mededeling van Hator V, de Marketing & Communicatie Director van Brixrepen, een merk van de Purity-Group, dat ze voor de tweede fase geslaagd zijn en een V+ geworden zijn, waardoor ze deel kunnen nemen aan de Lokale Selecties om nieuwe Superieuren aan te wijzen. De Superieuren zijn tevens de finalisten van de twintigste editie van de immens populaire Grote Talentenshow. Maar zijn de kinderen wel van het superieure hout gesneden? Hera V betrappen we op het moment dat ze zelfmoord wil plegen en Maat V is volgens zijn vader lang niet goed genoeg en moet hij beter zijn best doen. En ook Adon V heeft een schandelijk geheim: hij is lid van een verzetsorganisatie. De drie doen mee de Grote Talentenshow en gaan er alles aan doen om die te winnen. En allen hebben ze hun eigen agenda. Het loopt allemaal anders dan gedacht.

We kennen Luigi Ballerini al van ‘Mijn naam is NUL’. Dat was een boek waarvan ik in eerste instantie twijfelde of het wel SF was en of het zich wel in de toekomst af zou spelen. Uiteindelijk besloot ik van wel. Daar hoeven we bij ‘(ON)volmaakt’ niet over te twijfelen. Duidelijk SF, duidelijker kan het niet. Young Adult SF. Leuk dat er ook eens Italiaanse SF vertaald wordt en ik zou zeggen: Ga daar vooral mee door, want ook ‘(On)volmaakt’, was prima te genieten.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *