Suni – Het grote crisisplan – Isabella Quinn

Suni - Het Grote Crisisplan

Suni – Het grote crisisplan (JFA)
Isabella Quinn
Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York (2016)
147 pagina’s; prijs 17,95
Omslag: Studio Clavis

In vergelijking met ‘De laatsten’, het voorlaatste boek van Isabella Quinn is ‘Suni. Het grote crisisplan’ een niemendalletje. Weliswaar een leuk niemendalletje, maar toch… een niemendalletje.

Het verhaalt van Nikita, die jaren geleden een denkbeeldig vriendinnetje had: Suni. Ze had Suni zelf verzonnen en Suni bestond echt. Suni was een EDV, een Echte Denkbeeldige Vriendin. Een EDV was voor iedereen, behalve dan haar verzinner, onzichtbaar, maar kon wel dingen doen in onze wereld, zoals bijvoorbeeld het laten bewegen van een schommelstoel, of het afknippen van een staart bij een bijzonder vervelende neef.

Suni had toen Nikita vier jaar oud was Wesley de ontzettende klier van een neef een driewieler tegen zijn benen geduwd, waardoor deze gevallen was. Wesley wilde op de fiets van Nikita, die al zonder zijwieltjes reed, en wilde hem van haar afpakken, dus pakte hij een stok om haar te meppen.

Regel 1 voor EDV’s luidt: Een EDV mag nooit zijn aanwezigheid verraden bij iemand anders dan zijn eigen Verzinner.

Suni deed het toch en werd aldus gearresteerd door de EDV politie en meegenomen naar EDV land, naar Ergens. Daar gaan EDV’s heen als de kinderen, die hen verzonnen hebben, te groot worden om nog denkbeeldige vriendjes te hebben. Nikita was haar EDV kwijt en ze was lang ontroostbaar, maar nu was ze ouder en Suni al weer lang vergeten.

Maar nu is Suni terug, want er is een crisis. Wesley kwam een week logeren. Zijn moeder ging voor een last minute vakantie naar Parijs met haar nieuwe vriend en Wesley kon niet mee. Dat was niet romantisch, dus moest Wesley naar zijn vader, Nikita’s leuke oom Bart, die bij de ouders van Nikita woont.

Wesley is nog steeds dezelfde kwal als toen en daarom is Suni er weer om Nikita te beschermen, maar in plaats van haar te helpen, maakt ze het er alleen maar erger op. Een week kan lang duren als je opgescheept zit met een klierige neef die nog extra geïrriteerd is door Suni’s daden. Nikita heeft Suni niet onder controle en de gebeurtenissen escaleren alleen maar. Hoe komt Nikita de week door zonder dat Wesley, die haar dagboek gekaapt heeft, haar grootste geheim onthult?

Een leuk verhaaltje over vriendschappen die onder druk komen te staan en een geheim dat geheim moet blijven. Zoals gezegd, stelt het verhaal niet heel erg veel voor, maar als kortstondig vermaak (want je hebt het zo uit) is het prima.

Nog een ding… ik vind de prijs wel een beetje hoog voor zo’n dun boekje. Ter vergelijking… ‘De bibliotheek der Zielen’ van Ransom Riggs, een boek van 507 pagina’s, dat ook nog vertaald moet worden en ook verschenen bij Clavis, kost maar € 21,95. Dat is maar vier euro meer voor 350 meer pagina’s. Een heel groot verschil.

Jos Lexmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *