Het Eerste Boek – Harman Nielsen (SF), Het Verscholen Volk 7 (en slot)

Boekomslag afbeelding van blazende lynx tegenover verschrikt meisje in blauwe cape tegen een groen landschap met daarboven een wolkenlucht
Omslag Harmen Nielsen – Het Eerste Boek

Het Eerste Boek – Harman Nielsen (SF)
Het Verscholen Volk 7 (en slot)
In de Knipscheer (2015)
429 pagina’s; prijs € 19,90
Omslagontwerp & Illustratie: Maurice Hof

Met ‘Het Eerste Boek’ sluit Harman Nielsen (pseudoniem van de filosoof Kees Glimmerveen) zijn intrigerende Science Fiction/Fantasy reeks ‘Het Verscholen Volk’ af. De reeks begon in 2003 met het boek met dezelfde titel ‘Het Verscholen Volk’ waarin het grootste deel van de mensheid door de K’zan in hun energetische sleepnetten van angst werd gevangen en in hun slavenschepen van de aarde werd weggevoerd naar een onzekere bestemming en toekomst. Er bleven mensen achter op een desolate aarde die zich diep onder de grond verstopten en zich niet meer aan de oppervlakte waagden. Nu eens bleven niet de sterken over, maar de zwakken en die moesten het zien te overleven in de krochten van de vervallen steden.
In ‘Het Eerste Boek’ zijn we zeshonderd jaar nadat de mensheid door de K’zan is weggevoerd. Nu zijn er weer voldoende mensen die de steden weer bevolken en zich niet langer verschuilen, hoewel het Keldervolk zich nog steeds verstopt in de kelders onder de steden. Er zijn mensen, Sprekers, met paranormale gaven en er zijn ook mensen die zo oud zijn dat ze zich de K’zan nog herinneren. Ook zij er mensen die mijnen hebben gegraven naar de oude opslagplaatsen van atoomafval van kerncentrales om, zonder besef van waar ze eigenlijk mee bezig zijn, met het oude radioactieve afval het duister te verdrijven. Zonder het te weten zijn ze verantwoordelijk voor  een reeks van rampen die het aanzien van de aarde ingrijpend zal veranderen, met de mogelijke ondergang van de wereld als ultieme uitkomst. Het lijkt erop dat de mensheid alsnog zichzelf uit zal roeien. Het Keldervolk slaat massaal op de vlucht. Ster en haar vader: Kat en een aantal andere Sprekers staan voor de schier onmogelijke taak om de wereld te redden. Is de mensheid dit waard?

Zoals u ziet is het taalgebruik van Harman Nielsen besmettelijk. Ik gebruik ‘schier’ en Microsoft Word protesteert hiertegen. De spellingchecker wil me ‘bijna’ laten gebruiken. Mooi niet. ‘Schier’ past hier prima.
Nielsen dwingt je met zijn taalgebruik om je leestempo aan te passen om zodoende te genieten van zijn virtuositeit. Kijk maar eens naar dit voorbeeld: ‘Even onverwacht als het buitje was begonnen, hield het op. Wat was gevallen slonk weer weg. In de goten en regenpijpen slikte en klokte het smeltwater dat van de pannen sijpelde, en overal langs de gevels klonk het aanhoudende zachte gespat van druppels die op modder vielen. Toch keerden de kleuren en het licht niet terug – het was al te laat op de dag.’

Als je de ogen sluit en je overdenkt deze zinnen, dan zie je het tafereel voor je en voel de sfeer die geschilderd wordt met een palet van woorden.
Mooi. Zucht. Het enige nadeel is wel dat het de vaart uit het verhaal haalt, maar dat is een lage prijs die je betaalt.

Jammer dat het nu voorbij is. ‘Het Eerste Boek’, het Laatste Boek in een geweldige reeks die ik met veel plezier gelezen heb en een ieder aan kan bevelen. Het is afwachten wat Harman Nielsen nu mee komt. Een nieuwe reeks over wat de mensen die weggevoerd werden door de K’zan meegemaakt hebben… zou dat niet iets zijn? Ik wacht in spanning af.

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *