De Fandata zoekt hulp

De Fandata is de grootste bibliografische database op het gebied van het Nederlandstalige fantastische woord. Het gaat van de eerste druk van Utopia uit 1630 via de vele uitgaven van Science Fiction & Fantasy uit de jaren 70 en 80 tot aan het nieuwste boek van George R.R. Martin en Stephen King.

Geïnspireerd door FantSFeer uit 1979 begon het als een liefhebberij, het verzamelen van gegevens over Science Fiction & Fantasy boeken en verhalen, van Jos Lexmond en Jan Meeuwesen en al snel verscheen hun reeks van bibliografische uitgaven genaamd SF-Lexicons. Dit resulteerde in 2000 in hun magnum opus Fandata, een werk waar meer dan 25.000 titels in stonden. Dit konden ze niet verwezenlijken zonder een groep van mede liefhebbers, waaronder Georges Gorremans, Henk Ottema en Eddy C. Bertin, rondom zich te hebben verzameld.

In de jaren die hier op volgden hebben ze niet stil gezeten. De Fandata is digitaal gegaan en alle gegevens zijn ingevoerd in een Access database. Verder is het team van actieve medewerkers uitgebreid naar vier mensen sterk. De Fandata is in die jaren enorm gegroeid. Het bevat nu gegevens van meer dan 60.000 titels en bijna 35.000 boeken. Verder verstrekken we de Fandata aan een klein groepje liefhebbers. Maar we zouden het graag zien dat alle gegevens beschikbaar worden voor het grote publiek. We zouden de Fandata graag online brengen, maar omdat we alle vier digibeten zijn wat betreft website bouwen en online databases, zoeken we hierin hulp.

We zijn op zoek naar mensen die ons daarbij kunnen helpen. Zou jij het leuk vinden om onze droom, een online versie van Fandata, te realiseren neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Daarnaast zouden we het invoer- en controleerteam willen uitbreiden. Momenteel wordt er veel uitgegeven op het fantastische gebied in Nederland en België en we merken dat we wel eens een boek of verhaal missen. Als je het leuk vindt om met boeken en gegevens hiervan om te gaan, neem dan ook contact met ons op. Maar ik waarschuw je wel, je kan gegrepen worden door het Fandatavirus.

Als het bovenstaande niets voor je is maar je bent wel benieuwd naar de gegevens in de Fandata: laat het ons dan ook weten. Nadat we zorgen dat de Fandata is geïnstalleerd op je PC, wordt je opgenomen in de verzendlijst en krijg je maandelijks een update van de Fandata opgestuurd.

Met deze oproep hopen we dat de Fandata een online toekomst krijgt. Het zou eeuwig zonde zijn als deze fantastische bibliografie verloren zou gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image