Guido Eekhaut – Insomnia dromen. Een Victoriaanse thriller

Eekhaut-Insomnia-dromen.jpg

Guido Eekhaut – Insomnia dromen. Een Victoriaanse thriller (SF)
EdgeZero, Rijen
312 pagina’s; prijs 13,98 (paperback), 18,98 (hardcover), 4,99 (e-book)
Omslag: Mike Jansen/Tais Teng
Illustraties: Onbekend

Insomnia dromen. Een verhaal waar ik (alweer) bijzonder benieuwd naar was! Maar… allereerst wil ik toch wel mijn verbazing uitspreken over de omslag. De illustratie van Tais Teng (niets mis mee natuurlijk), maar toch wel mooi, in zwart-wit! En dan de rug en achterzijde in sprekend (lees… schreeuwend) paars/roze, roze/paars, of hoe noem je zo’n kleur? Hij knalt ten opzichte van de voorkant van het boek, toch behoorlijk de boekenkast uit. Voorwaar geen probleem, zelfs voor slechtzienden, om hem er zo uit te pikken. Mag ik zeggen dat ik het op z’n minst vrij lelijk vind? Maar dat is mijn smaak, misschien zijn er anderen die het te gek vinden!

De laatste roman die ik van Guido Eekhaut las, Shadow Game (Mijn verzameling dode vrienden was zijn laatst verschenen boek, maar een bundel verhalen), dat was something completely different, zoals ik zonder enige twijfel durf te verklaren. Insomnia dromen is een paranormale steampunk detective, waarin H.G. Wells (jawel… die!) de hoofdrol speelt. In zijn speurtocht naar mysterieuze magiekers die de Britse samenleving bedreigen. Maar een jongedame kan de toekomst zien en de beelden die ze doorkrijgt zijn bijzonder voorspellend te noemen!

Het verhaal begint op het platteland van Engeland, waar een niet onbemiddelde Samuel Bottomsup (leuke naam) woont in zijn huis dat groot genoeg was om zijn aanzienlijke bibliotheek, grotendeels geërfd van zijn vader en grootvader, te bevatten en die Samuel ijverig uitbreidde. Hij was een liefhebber van esoterie. De oude kunsten, zoals dat wel een werd genoemd. Hij bezat landerijen welke tot halverwege de horizon reikten. Zijn pachters betaalden hem op tijd en buiten die inkomsten, investeerde hij in zaken die zijn boekhouders hem raden. Die investeringen hadden hem geen windeieren gelegd. Op een koude ochtend in december werd bij hem een brief bezorgd, waarin hij uitgenodigd werd om op 15 december aanwezig te zijn op het marktplein van Sampelwood om getuige te zijn van een belangwekkend persoon. Een soortgelijke brief zou bij een aantal belangwekkende personen in zijn buurt gestuurd worden. Bottomsup ging een week na ontvangst van de brief bij H.G. Wells, die ook een dergelijke brief ontvangen had. Na een genoeglijk samenzijn, maken beide heren, en ook andere genodigden zich op om aanwezig te zijn in The Silver Fox, de herberg in het centrum van Sampelwood. Op de aangewezen tijd staat een man. Het verhaal vangt aan en ik wil jullie een uitspraak van Herberg George Wells toch niet onthouden. Hij zegt: “De toekomst kennen is onmogelijk, want die bestaat nog niet. De toekomst ligt niet vast, want alles wat wij doen, beïnvloed die toekomst en kan de loop van van alle gebeurtenissen veranderen. Alleen een dwaas gelooft dat er geld te verdienen valt met die zogenaamde kennis.” Wat ik me afvraag of hier het zaadje geplant werd voor: The Time Machine? Buiten H.G. Wells komen we allengs ook nog ene Bradbury (Ray?) tegen!

Reeds in de Victoriaanse tijd had een man als hoofdinspecteur Dalton al het idee dat de mensen alsmaar dommer werden en de neiging hadden om volksmenners en vooral politici te geloven. Hoe actueel kon een tijdperk zijn en dat op de avond na de opmerkelijke en vooral voor eenieder zichtbare, ruzie tussen Trump en Zelenzky. In het verhaal wordt de werkelijkheid van nu, zorgvuldig overgebracht naar het Victoriaanse tijdperk en past daar naadloos in.

Ik mag zeker zeggen, dat ik meer dan genoten heb van Insomnia dromen, alhoewel naar mijn idee Guido het Steampunk universum in het verhaal wel hier en daar wat oprekt. Het zou toch meer op stoom gebaseerd moeten zijn. Het DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) zegt: “Subgenre van sciencefiction en fantastische literatuur dat, vaak op anachronistische wijze (anachronisme), een wereld verbeeldt waarin technologische hoogstandjes functioneren in de context van de 19de eeuw en de toenmalige stand van wetenschap en techniek. Deze was in hoge mate bepaald door de stoommachine; vandaar het eerste deel van de naam (steampunk)”. Maar goed… daar kan je nog al wat kanten mee op, dus wie weet kan het allemaal toch wel. Het is in ieder geval één ding dat zeker is dat Guido Eekhaut zich in elk verhaal en elk universum thuis voelt en zich niet in hokjes laat stoppen.

Zijn volgende boek zal dan waarschijnlijk (en ik weet het stiekem al) alweer compleet helemaal een ander verhaal in een ander universum zijn. Het gaat Hier hoor ik niet thuis zijn, dat in augustus als Rare Boekjes 68, bij Fantastische vertellingen verschijnt voor € 11,95. Nu al te bestellen! Zie: https://shop.pr1ma.nl/hierhooriknietthuis.html?id=313331547

Excuses voor de reclame. Ik kon het niet laten! Maar schaf in de tussentijd natuurlijk Insomnia dromen aan bij Amazon!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *