Oud Nieuws 2009-september

Uit NCSF
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Achter de schermen (2)

Mind Meld van SF Signal legt elke week een vraag voor aan een panel. Deze week was het: Achter de schermen: Hoe worden de mooiste Anthologiën gemaakt?. Blijkbaar was de animo om deze vraag te beantwoorden zo groot dat er een tweede en naar nu blijkt ook een derde deel, nodig was. Dat houden we tegoed tot volgende week. Zie hier voor het artikel.

Jos 30 september 2009

Kim Stanley Robinson beschuldigd de Booker Price jury van onwetendheid (4)

Where’s the sf? Uiteraard gaat het verder. Zie hier voor meer meningen en commentaren.

Jos 29 september 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (11)

Zie hier voor de Elfde Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 29 september 2009

Brief van Philip K. Dick

Naar aanleiding van de eerste beelden van Bladerunner die hij op televisie zag, schreef Philip K. Dick deze brief op 11 oktober 1981. Het is een prachtig document, dat volgens de familie nog nooit eerder gepubliceerd is. Dick stierf aan de gevolgen van een beroerte in 1982, net voor de film in première ging. Hij heeft de film zelf dus niet kunnen zien.

Jos 28 september 2009

De Maan is bedekt met water

Volgens dit artikel in Cosmos Magazine is onze maan bedekt met water. Dat is goed nieuws voor de toekomstige exploitatie van de maan.

Jos 27 september 2009

Vlieg mee over de Gusev krater op Mars

Het zijn indrukwekkende beelden zo in vogelvlucht over de Rode Planeet. Zie hier voor het filmpje.

Jos 26 september 2009

Kim Stanley Robinson beschuldigd de Booker Price jury van onwetendheid (3)

Het kon niet anders dan dat er nog een vervolg zou komen op de beschuldiging van Kim Stanley Robinson. Zie hier voor een reactie van Adam Roberts in The Guardian.

Jos 25 september 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (10)

Zie hier voor de Tiende Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 24 september 2009

De sexbots komen er aan

Zie hier voor een artikel op Futuristic waar wordt ingegaan op de vraag of U wel sex met een robot zou willen hebben… of niet. De meesten van u zullen met een volmondig nee antwoorden. David Levy denkt van wel. Had Isaac Asimov al eens een verhaal over het onderwerp geschreven of was het toch iemand anders?

Jos 23 september 2009

Achter de schermen (1)

Mind Meld van SF Signal legt elke week een vraag voor aan een panel. Deze week was het: Achter de schermen: Hoe worden de mooiste Anthologiën gemaakt?. Blijkbaar was de animo om deze vraag te beantwoorden zo groot dat er een tweede deel nodig was. Dat houden we tegoed tot volgende week. Zie hier voor het artikel.

Jos 23 september 2009

Cassini’s foto’s

Zie hier voor een gigantische hoeveelheid foto’s gemaakt door het ruimtevaarrtuig Cassini Huygens op haar weg door ons zonnestelsel. De laatste foto’s, in september gemaakt, komen uit Saturnus en omgeving.

Jos 23 september 2009

Arabisch SF Prijs aangekondigd

Zie hier voor een artikel waarin een nieuwe Arabische SF prijs wordt aangekondigd alsmede verschillende activiteiten om SF in het Arabisch te stimuleren. Voorwaar opmerkelijk nieuws.

Jos 22 september 2009

Kim Stanley Robinson beschuldigd de Booker Price jury van onwetendheid (2)

Zie hier voor een reactie op de aanval van Kim Stanley Robinson op de Booker Price Jury. Als er nog meer reacties komen… dan laten we die ook zien.

Jos 22 september 2009

Fantastische foto’s van ons zonnestelsel

Zie hier voor een dertigtal schitterende foto’s van ons zonnestelsel. Ze zijn allemaal de laatste tien jaar gemaakt door de verschillende ruimtemissies die de zon, de planeten en hun manen bezocht hebben.

Jos 22 september 2009

Flash Fiction 2009

Naar aanleiding van de twee voorgaande artikelen heeft New Scientist een Flash Fiction wedstrijd uitgeschreven en roept u allen op verhalen in te sturen die ook honderd jaar in de toekomst gesitueerd zijn. Ze mogen maar maximaal 350 woorden tellen en de sluitingsdatum is 15 oktober. Stephen Baxter zal er de beste uithalen, welke dan in een toekomstige uitgave van de New Scientist gepubliceerd zal worden. Zie hier voor het artikel en daar voor het reglement. Succes!!!

Jos 21 september 2009

Kim Stanley Robinson beschuldigd de Booker Price jury van onwetendheid (1)

Zie hier een artikel in the New Scientist van Kim Stanley Robinson waarin deze de Booker Prize jury van onwetendheid en het negeren van SF als potentiële winnaars beschuldigd. Dit naar aanleiding van de publicatie van de shortlist van de Booker Price 2009 voor fictie. Zie daar voor een vervolg artikel in The Guardian die er nog een schepje bovenop doen.

Jos 21 september 2009

De tien regels van het Tijdreizen

Tijdreizen… altijd lastig. Er zijn een aantal dingen die je beter kunt laten als je het aan het doen bent, gedaan hebt, of van plan bent te gaan doen. Zie hier voor de tien regels van het tijdreizen met bijbehorende filmvoorbeelden waarin het behoorlijk fout kan gaan.

Jos 21 september 2009

Welk boek bracht je in contact met SF?

Mind Meld van SF Signal legt elke week een vraag voor aan een panel. Deze week was het: Welk boek bracht je in contact met SF. Leuke vraag dit keer weer. Als je over echte SF praat, dan zou ik zeggen de Paul Rogier boeken van Wim van der Gaag, of de Rik Robberts serie van Wim Verbeeten. Maar ook heb ik goede herinneringen aan de twee Bram Vingerling delen van Leonard Roggeveen, of Arie van der Lugt. O nostalgie, o verloren jeugd. Zie hier voor het artikel.

Jos 21 september 2009

Horst Hoffmann stopt met schrijven voor Perry Rhodan

De schrijver Horst Hoffmann stopt na bijna dertig jaren met het schrijven voor de langstlopend SF serie ter wereld Perry Rhodan. Volgens eigen zeggen wordt het tijd om plaats te maken voor een nieuwe generatie van schrijvers. Zijn eerste bijdrage was nummer 1076 Der Weg der Porlyter en zijn laatste bijdrage zal nummer 2509 Insel im Nebel zijn. Zie hier voor zijn mail waarmee hij zijn afscheid aankondigd.

Jos 20 september 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (9)

Zie hier voor de Negende Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 20 september 2009

Human Genre project (3)

Een tijdje terug alweer (zie bij 08 juli) meldde ik het nieuws over Het Human Genre project dat door Ken MacLeod gestart was. Er zijn sindsdien nogal wat verhalen aan toegevoegd. Zie hier voor de laatste stand van zaken. Eenmaal per maand ga ik u er aan herinneren om nog eens te gaan kijken hoe het er inmiddels voor staat.

Jos 20 september 2009

Shatner & Nimoy op Dragon*Con 2009

Zie hier voor een goed uur durend optreden van William Shatner en Leonard Nimoy tijdens Dragon*Con 2009 wat van 4 tot en met 7 september in Atlanta, Georgia gehouden werd. Beide heren zorgden voor dolle pret.

Jos 10 september 2009

Vragen aan en antwoorden van Terry Pratchett

Zie hier voor een verslag van het bezoek van Terry Pratchett aan de Velma Teague bibliotheek. Helaas heb ik er geen idee van waar die bibliotheek gesitueerd is (er is er een in Glendale, Arizona, maar of dat de juiste is), maar de bijeenkomt was op 8 september. Terry Pratchett beantwoorde vragen van aanwezigen en het was soms een dolle boel. Het verhaal met de plastic randen bij de Australische douane was geweldig.

Jos 10 september 2009

Nieuwe foto’s van een gereviseerde Hubble

Zie [hier] voor prachtige foto’s van de Hubble. Zo te zien kan hij weer jaren mee.

Jos 10 september 2009

Frederik Pohl over L. Ron Hubbard (2)

Zie hier voor een blog van Frederik Pohl over L. Ron Hubbard.

Jos 10 september 2009

Flurb 8

Zie hier een link naar het halfjaarlijkse webzine Flurb, (nummer 8 alweer) van Rudy Rucker met onder andere bijdragen van Gregory Beford en Paul di Filippo.

Jos 09 september 2009

Wacht! Wacht!

Zie hier voor een trailer voor een niet bestaande Schijfwereld animatie film die gebaseerd is op Guard! Guard!, het achtste boek in de Schijfwereld reeks van Terry Pratchett. Je zou haast willen dat er wel een film was. De stadswacht romans vond ik veruit de leukste van de reeks.

Jos 09 september 2009

John Twelve Hanks wil jou om hem te zijn

Wil je John Twelve Hanks zijn… dan is hier je kans. Zoals bekend, of niet, wil John Twelve Hanks onbekend blijven, maar wil wel dat zijn nieuwe boek The Golden City, het derde en laatste deel in de Fourth Realm (Vierde Realm) trilogie, gepromoot werd. Hij zoekt dus mensen om hem te zijn. Zie via dit artikel hoe je dit kunt doen als je dat wilt. In het artikel zit ook een link naar het eerste hoofdstuk van het boek. Bij ons verschenen de eerste twee delen onder de titels De Reiziger en De Donkere Rivier. Hopelijk wordt het laatste deel ook vertaald. Zie hier voor een interview met de schrijver uit 2005.

Jos 09 september 2009

Wie zijn de beste slechterikken?

Mind Meld van SF Signal legt elke week een vraag voor aan een panel. Deze week was het: Wie zijn de beste slechterikken in de SF, Fantasy en/of Horror literatuur. Leuke vraag dit keer weer. Persoonlijk denk ik dan meteen aan Lens Larque, de vierde duivelsprins van Jack Vance. Het was geweldig hoe hij zijn Darshe smoel permanent over het tuinhek van zijn buurman liet kijken. James Bolivar DiGriz uit Roestvrij Stalen rat reeks van Harry Harrison lag me ook wel, maar of dat nu een echte slechterik was... Hoe dan ook zie hier voor de reacties op de vraag door niet de minste figuren uit de SF wereld.

Jos 09 september 2009

The Day of the Triffids

Zie hier voor een uitgebreid artikel van James Bradley over The Day of Triffids van John Wyndham. Het kwam ter sprake toen James op bezoek was bij Sean Williams, die vertelde dat hij een roman in dezelfde trant als The Day of the Triffids aan het schrijven is.

Jos 08 september 2009

Mission to Mars

Naar aanleiding van het boek Voyage uit 1996 van Stephen Baxter is deze animatie gemaakt. Het ziet er schitterend uit.

Jos 07 september 2009

De vijfenzeventig mooiste ruimtevaartuigen

Zie http://www.denofgeek.com/movies/286589/top_75_spaceships_in_movies_and_tv.html hier voor afbeeldingen van vijfenzeventig van de mooiste ruimtevaartuigen uit films en televisieseries.

Jos 07 september 2009

Frederik Pohl over The Writers of the Future

Zie hier voor een blog van Frederik Pohl over The Writers of the Future wedstrijd wat eigenlijk grotendeels over L. Ron Hubbard gaat.

Jos 07 september 2009

Koffie, koffie, lekker bakkie…

Zie hier voor een korte, maar vooral schitterende animatie. Heel verrassend.

Jos 06 september 2009

Heinlein Society Short Story Contest Winners

De Heinlein Society maakt de uitslag van de Heinlein Society Short Story Contest bekend. De prijs wordt uitgereikt voor het meest originele verhaal dat in de geest, idee en filosofie van Robert Anson Heinlein geschreven is. Zie hier voor de winnaars. De verhalen zullen de komende eerdaags tijdelijk op de site van de Heinlein Socienty gepubliceerd worden. We zullen ons best doen er een link naar te leggen, zodat we er inderdaad de geest van Heinlein in kunnen ontdekken.

Jos 06 september 2009

Tien manieren om het klimaat te redden

Zie hier voor de tien manieren om het aardse klimaat van de ondergang te redden volgens SF methoden. Of ze helpen?

Jos 06 september 2009

Een exoskelet als je introskelet het niet meer doet

Zie hier een artikel op h+ Magazine over het feit dan een exoskelet straks de rolstoel, het looprekje en de rollator vervangt. In Japan zijn ze er al heel ver mee. Ook experimenteert het Amerikaanse leger er mee.

Jos 06 september 2009

Singularity congres

Op 3 en 4 oktober wordt de Singularity Summit 09 in New York gehouden. Onder de sprekers zijn Ray Kurzweil en SF Schrijver Gregory Benford. Mocht u nog kaartjes willen bestellen, dan kan dat nog. De entree is $ 498,00 voor beide dagen, voor een dag bent u $ 275,00 kwijt.

Jos 06 september 2009

Chrome Plated Jackboots

Onder de kop Fascist transhumanists and 21st century politics leidt een artikel op Futurismic naar een opname op Charlie’s Diary op Autopope, de site van Charles Stross. Het gaat over politiek in de 21ste eeuw en over een nieuwe fascistische stroming in Italië, het overhumanisme, waar ik een beetje een rare smaak van in mijn mond krijg. Zie hier voor Charlie’s artikel en kijk ook eens naar de commentaren 64 en 65. Eng, heel erg eng.

Jos 05 september 2009

Het water tot aan de lippen, of niet

Kijk hier hoever Nederland onder water komt te staan als de zeespiegel met 1 meter, of met twee, of met drie, of maximaal met 14 meter stijgt. De keuze is aan jou. Kijk wanneer je lieslaarzen of beter nog… een boot aan moet schaffen. Je kunt de effecten over de gehele wereld bekijken.

Jos 05 september 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (8)

Zie hier voor de Achtste Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 05 september 2009

Postgenderisme: De genetische Singulariteit (3 en slot)

Excuses dit had eergisteren al gemoeten, maar het is erbij ingeschoten. Zie hier voor het derde en laatste filmpje.

Jos 05 september 2009

Tais Teng – Een horizon vol eilanden

Op zijn nieuwspagina, meldt Tais Teng dat zijn nieuwste boek Een horizon vol eilanden zojuist van de drukker is gekomen. De omslagillustratie staat erbij en die is spectaculair te noemen. Tais weet zelf ook niet niet waar en hoe het boek te bekomen, maar vermoed dat dit pas na de presentatie op een milieudag in november in kasteel Groeneveld te Baarn.

Jos 04 september 2009

Een blik in Neil Gaiman’s bibliotheek

Zie hier voor een blik in de bibliotheek van Neil Gaiman. Zie daar voor nog wat detail opnamen.

Jos 04 september 2009

Alleen de tijden veranderen, het lezen niet (2)

Het kon haast niet uitblijven er moesten wel reacties komen op het artikel van Lev Grossman, waar ik op 31 augustus een link naar plaatste. Bij dezen de reacties van Cheryl Morgan, Ellen Datlow, Matt Cheney, Patrick Nielson Hayden, Jeff VanderMeer en Edward Champion.

Jos 03 september 2009

De snelheid van de technische vooruitgang neemt af

Zie hier voor een artikel op Futuristic van Alfred Nordmann dat in tegenstelling op de beloften van de Singularisten zoals Ray Kurzweil, de ontwikkelijk van de technische vooruitgang lijkt af te nemen in plaats van toe te nemen.

Jos 03 september 2009

Een interactieve kaart van Manhattan in 1609

Zie hier voor een geweldige interactieve kaart van Manhattan waarmee elke stukje van Manhattan bekeken kan worden hoe het nu is het hoe het er in 1609 uit gezien moet hebben. Kijk eerst even in de about over de werking. Het is een verbazingwekkend stukje werk. Ik zou Nederland zo wel eens willen zien. De mogelijkheden van zulke kaarten zijn legio. Je zou de ontwikkeling van een stad door de eeuwen kunnen laten zijn. Dat lijkt me geweldig.

Jos 03 september 2009

Wubbo Ockels ontwerpt het Stadskantoor

Zie hier voor een artikel in het NRC over de ontwerpen voor een nieuw Stadskantoor in Rotterdam. Een van die ontwerpers in Wubbo Ockels, onze voormalige astronaut die zich tegenwoordig als hoogleraar Duurzame Technologie profileert.

Jos 02 september 2009

Vijf dingen die je zou moeten weten over schrijvers

Zie hier voor een vermakelijk artikeltje voor mensen die vreemde ideeën hebben over wat voor personen schrijvers zijn.

Jos 02 september 2009

De wereld verging al vijftien keer eerder

Naar aanleiding van de aankomende release van 2012 waarin Roland Emmerich er eens goed voor ging zitten om onze aarde overtuigend te slopen, hier een vijftiental voorspellingen, over een periode van 1800 jaar, die allen het einde van de wereld voorzagen. Zie hier wat ze waren en wat ervan geworden is. De voorspelling dat de wereld zoals wij die kennen op zal houden te bestaan op 21 december 2012 om 12.12, daarover is nog niets te zeggen, maar de algemene verwachting is dat we er op 21 december 2012 om 12.13 nog gewoon zullen zijn. We zullen het zien.

Jos 02 september 2009

Fancy Boekaankondiging

Niet alleen films hebben trailers, maar tegenwoordig bedienen boeken zich er ook van. Zie hier voor een boektrailer voor Leviathan, het eerste deel in een steampunk reeks van Scott Westerfeld. Je zou er zo zin in krijgen, wat uiteraard ook de bedoeling is. Scott Westerfeld is trouwens geen onbekend bij ons. Bij The house of Books verschenen al twee romans in de Middernachters trilogie. Bij dezen ook een link naar zijn eigen website.

Jos 02 september 2009

Vergelijkend Con onderzoek

Mind Meld van SF Signal legt elke week een vraag voor aan een panel. Deze week was het: Wat kunnen Worldcon en Comic-Con van elkaar leren. Persoonlijk vond ik het dit keer niet zo interessant, maar dat is minder belangrijk. Misschien u wel. Waar ik wel van opkeek zijn de bezoekersaantallen. Bij Worldcon moet je denken aan 4.000 tot 7.000 bezoekers en bij Comic-Con aan 125.000 tot 140.000. Wat een mensen. Daar kunnen we hier alleen maar van dromen. Hoe dan ook zie hier voor het artikel.

Jos 02 september 2009

Is het Zombie griep?

Ondanks het feit dat het een beetje onduidelijk is (even een beetje opblazen), wilde ik u dit toch niet onthouden. Het is zo grappig.

Jos 02 september 2009

Om te leven in een fantastische wereld (2)

Inside the Blogosphere legde vorige week aan bloggers de vraag voor: Als je zou kunnen leven in een SF/Fantasy/Horror wereld, welke zou dat dan zijn en waarom? Het waren er zo veel dat er nog een tweede aflevering nodig was. Zie hier voor het vervolg en zoals me al in het eerste deel opviel dat er nogal wat vreemde antwoorden komen.

Jos 02 september 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (7)

Zie hier voor de Zevende Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 02 september 2009

Postgenderisme: De genetische Singulariteit (2)

Zie hier voor het tweede filmpje. Morgen het laatste.

Jos 02 september 2009

Rick Riordan life

Het eerste deel van Percy Jackson en de Olympiers, De bliksemdief, is in juli hier in vertaling verschenen en het tweede Het Gulden Vlies staat al voor het volgende voorjaar geprogrammeerd. In Amerika zijn we inmiddels al bij deel vijf beland. Zie hier voor een filmpje waarin de schrijver Rick Riordan het een en ander uit de doeken doet over de serie. Het eerste deel wordt trouwens al verfilmd. Zie hier voor een trailer. De film zal in 2010 in de bioscopen te zien zijn.

Jos 01 september 2009

Uitgever noemt de komst van e-boeken hun teloorgang

Zie hier een artikel waarin Arnaud Nourry, hoofd van de Franse uitgever Hachette, zegt dat het digitale boek de nekslag zal zijn voor de uitgevers.

Jos 01 september 2009

Postgenderisme: De genetische Singulariteit (1)

Weer iets dat goed aansluit met het voorgaande onderwerp: Postgenderisme, ofwel de genetische Singulariteit. Postgenderisme bestaat nog niet eens als Nederlands woord. Het NCSF is haar tijd ver vooruit. Maar toch niet zo ver als Ursula K. LeGuin. Haar Hugo en Nebula award winnende boek De linkerhand van het duister uit 1969 was een van de eerste die vanuit een postgenderistisch thema geschreven was. Zie hier in ieder geval het eerste van een drietal filmpjes die handelen over het onderwerp. Ik weet eerlijk gezegd niet wat voor een toekomst we tegemoet gaan, maar of het er een moet worden zoals die hier geschetst word… ik weet het niet. Morgen het tweede filmpje en overmorgen nummer drie.

Jos 01 september 2009

Waarom AI een gevaarlijke droom is

Zie hier voor een artikel van Noel Sharkey waarin gesteld wordt dat Artificial Intelligence (AI) een gevaarlijke droom is. Hij noemt de singulariteit die Ray Kurzweil voorspelt, sprookjes.

Jos 01 september 2009

Persoonlijke instellingen