Oud Nieuws 2009-mei2

Uit NCSF
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

800 Words. Een toneelstuk over de laatste dagen van Philip K. Dick

Als U toevallig tussen 28 mei en 7 juni in de buurt bent van Minneapolis, of als u een reden zoekt om er te zijn, dan is het misschien niet gek om eens naar 800 Words te gaan kijken. Het is een toneelstuk over de laatste dagen van de SF schrijver Philip K. Dick rond de tijd dat zijn roman Do Androids Dream of Electric Sheep (vertaald als: De electrische nachtmerrie/Dromen androïden van elektrische schapen) verfilmd gaat worden als Bladerunner. Zie hier voor de verdere details. Mocht u alleen op i juni in de buurt zijn, dan heeft u pech (of geluk), want dan is er geen voorstelling, maar als troost kunt U dan naar de gratis vertoning van Bladerunner in Trylon. Eerlijk gezegd weet ik wel waar ik liever heen ga.

Jos 30 mei 2009

Star Trek concept art van James Clyne en niet alleen dat

Zie hier voor de link naar de site van James Clyne en kijk naar de schitterende plaatjes van onder andere zijn project Star Trek XI, of bijvoorbeeld War of the Worlds en nog veel meer.

Jos 30 mei 2009

Waar zou je uitkomen als je recht door de aarde groef

Grappige (en uiteraard overbodige) vraag eigenlijk, maar wel leuk. Zelf dacht ik dat de Australiërs onze tegenvoeters waren. Nou bij verre niet. Bij io9 heeft iemand dat voor ons uitgezocht en het blijkt dat het grootste deel van de wereld zijn antipode onder water heeft. Heel weinig land heeft land onder de voeten. Dus maar niet gaan graven zou ik zo zeggen. Zie hier hoe het eruit ziet.

Jos 29 mei 2009

SYNERGY

Onder de naam SYNERGY legt Bookspotcentral een vraag van een van hen voor aan een aantal bekende, (vrij) onbekende auteus en anderen. Hun antwoorden en uitwijdingen geven leuke blikken in hun persoonlijke levens en voorkeuren. Dit keer was de vraag: Back in the Day Gems, of vrij vertaald: Wat zijn de gekoesterde schatten uit je jeugd (misschien wel heel erg vrij vertaald). Er kwamen antwoorden van onder meer Charles Stross, Ian R. MacLeod, Ken Scholes en een aantal anderen. Ze zijn hier in Nederland niet zo erg bekend, maar in het Engelse taalgebied is dat heel wat anders. Synergy – Back in the Day Gems is alweer het derde Synergy gebeuren.

Jos 29 mei 2009

Als u Michael Moorcock altijd al iets heeft willen vragen…

dan is hier uw kans. Naar aanleiding van de bundel The Best of Michael Moorcock, welke deze maand verscheen, organiseert Boing Boing, de immens populaire blog van Cory Doctorow, een mogelijk voor de bloglezers een vraag te stellen aan Michael Moorcock. Zie hier voor het complete artikel, waar ook de mogelijkheid voor het achterlaten van de vraag. Om het nog leuker te maken worden ook drie exemplaren verloot onder de vragenstellers. Zie hier voor de complete Moorcock biografie op ISFDB (The Internet Speculative Fiction Database).

Jos 29 mei 2009

Marskrater vernoemd naar Isaac Asimov

De IAU (International Astronomical Union) heeft een 84 kilometer brede krater op Mars naar een van de grootste SF schrijvers van de vorige eeuw genoemd. Isaac Asimov zou er zeker mee in zijn sas geweest zijn. De krater ligt in Noachis Terra en kan op de coördinaten 47.0°S, 355.1°W gevonden worden. Zie hier voor een overzichtsfoto van Google Mars. Zie hier voor een artikel met een foto van de krater van The Planetary Society.

Jos 29 mei 2009

Is een Terminator scenario mogelijk?

H+ Magazine vroeg aan een aantal specialisten of een Terminator scenario, zoals in de gelijknamige films, volgens hen mogelijk was. Ze vroegen het ook onder anderen aan de SF schrijvers David Brin en Vernor Vinge. Zie hier voor antwoorden van hen en anderen zoals robotici en AI specialisten.

Jos 28 mei 2009

Mercurius van dichtbij

Zie hier voor een foto van Mercurius genomen door de robot Messenger vorig jaar oktober. Volgens bijgaande beschrijvingen zijn de kraters van vulkaanuitbarstingen zichtbaar. Messenger passeert Mercurius nogmaals in 2010 en gaat in 2011 in een baan om de planeet.

Jos 27 mei 2009

Wim Maryson woont in een rijk

Zie hier voor zijn column op de Ezzulia site en laat u verrassen door het waar dan en hoezo.

Jos 26 mei 2009

Star Trek technologie nader bekeken

Op deze Dvice site komen allerlei leuke gadgets voorbij. Ook een artikel waarbij in word gegaan op de technologie die in Star Trek gebruikt wordt. In dit artikel worden een aantal voorbeelden aangehaald waarin de technologie van de eerste serie van Star Trek allang is achterhaalt (en verbeterd) door de werkelijkheid. Dingen die eraan zitten te komen en een aantal waar we nog lang niet aan toe zijn. Ook een link naar een artikel over wat absoluut niet kan in de laatste Star Trek film. Er zitten nogal wat spoilers in, dus als je niet wilt kijken om dat je de film nog wilt gaan zien, dan wordt er aangeraden naar deze site te gaan. Persoonlijk vond ik dat wel grappig.

Jos 25 mei 2009

Zestig best verkochte spannende boeken

Zie hier voor een lijst met de 60 best verkochte spannende boeken van de afgelopen twaalf maanden. Allemaal heel en leuk aardig maat als ik het goed gezien heb komt Duma van Stephen King pas als eerste ‘fantastiek’ boek op de 44ste plaats. Het volgende fantastische werk is alweer van Stephen King en wel zijn bundel Na zonsondergang. Dit zijn de enige twee in deze lijst van zestig. Misschien wordt fantastiek dan toch niet als spannend ervaren, maar misschien ben ik wel naïef. Ik denk dat het het laatste is en ‘ons’ genre toch behoorlijk ondergewaardeerd wordt.

Jos 24 mei 2009

In de schaduw van de Geselberg

Bij uitgeverij Passage verschijnt begin juli van dit jaar de bundel In de schaduw van de Geselberg. Het is een bundel met veertien verhalen die zich allemaal in het gebied rond de Geselberg afspelen. Zie hier voor prachtige natuurfoto’s van de Geselberg en omgeving. De schrijver van het boek is Martijn van Wersing. Dit is meer een naam van een samenwerkingsverband van vier schrijvers en een illustrator. De schrijvers zijn Jan Willem Kok, Robert Wieten, Bianca Mastenbroek en Martijn Lindeboom. De Illustrator is Remco Nieboer. Lang niet alle verhalen zijn fantastisch te noemen. Een ervan, in ieder gevak is een verhaal dat zich een vijftien jaar in de toekomst afspeelt. Zie hier voor meer informatie. (Met dank voor de tip aan Marcel van der Rijst)

Jos 21 mei 2009

WAR OF THE WORLDS Live Jubileum Tour

The War of the Worlds van Jeff Wayne bestaat al weer dertig jaar en dat gaat gevierd worden met een live theater tour van de musical versie van de destijds zeer succesvolle LP. De tour start op 7 juni in Dublin en gaat vervolgens naar diverse theaters in Engeland om op 3 juli te eindigen in Oberhausen in Duitsland. Op 30 juni, 1 en 2 juli is het spektakel in de Heineken Music Hall te zien. De live CD van de musical kan vooraf al besteld worden. Zie hier voor verdere bijzonderheden. Voor het bestelling van kaarten in Amsterdam en verdere informatie zie hier.

Jos 21 mei 2009

USB poorten veroveren de wereld

Zie hier voor wel heel erg leuke gefotoshopte USB appicaties.

Jos 21 mei 2009

Eerste blikken op de remake van V

Eind vorig jaar besloot ABC een remake van de serie V te gaan maken. Van deze serie hebben wij ook een paar seizoenen meegekregen en ook een paar boeken waren ons deel. Voor zover ik me kan herinneren waren de eerste delen wel aardig om naar te kijken, maar ja… wat waren we gewend in die tijd. En wie herinnert zich Diana niet, een van de hagendissen aliens, toen ze voor eerste keer een marmot naar binnen werkte. In dit artikel zit een link naar een You Tube filmpje waar het nog eens te zien is. Nu klungelig, maar het heeft zeker een zekere nostalgische waarde. Er was in 2006 nog een tijdje sprake van een sequel: V. The Second Generation, maar daar is van afgezien. In plaats daarvan heeft ABC dus de remake gemaakt naar verluidt eind 2009 te zien moet zijn. Het is niet bekend of V ook weer op de Nederlandse televisie te zien zal zijn. Zie hier voor in ieder geval de eerste teazers, een tweetal filmpjes en wat foto’s.

Jos 20 mei 2009

Knutselen aan de Hubble Telescoop

Een wel heel mooie foto van de NASA met de aarde op de achtergrond terwijl een astronaut bezig is met reparatie werkzaamheden aan de Hubble telescoop. Zie hier.

Jos 20 mei 2009

Schrijfwedstrijd Horror Roman

Leisure Books, Rue Morgue Magazine en ChiZine, hebben de handen ineens geslagen en schrijven samen een schrijfwedstrijd uit voor tot nu toe ongepubliceerde horror auteurs. Voor zover ik kon zien, zijn er geen restricties waar de auteurs vandaan komen, al denk ik wel dat een beetje kennis van het Engels wel eens handig zou kunnen zijn? Iets voor U? Zie dan hier voor de verder gegevens.

Jos 19 mei 2009

Transformer USB stick

In september van dit jaar komt een nieuw 2GB USB stick op de markt. Op zich weinig nieuws aan. Maar deze is een echte Transformer. Ik vind $ 43 toch nog wel een hoop geld voor zo’n dingetje, ik weet zeker dat er goedkopere te krijgen zijn. Maar ja… voor die $ 43 heb je wel iets aparts. Zie hier voor de verdere details en hoe hem, in geval van willen hebben, te bestellen.

Jos 19 mei 2009

Vroege Schaap wordt bij Ardor House uitgegeven

Ardor House, kondigd aan Mistwereld van Peter Schaap uit te gaan geven. Het is een boek dat voltooid werd net voordat hij doorbrak bij Meulenhoff. Ik kan me herinneren dat ten tijde van Rakis, Jos Weijmer al plannen had om het boek uit te geven, maar dat werd destijds niet toegestaan door Meulenhoff. Nu is het blijkbaar wel mogelijk. Alle lof voor het doorzetten, Jos!!! Mistwereld is pure sciencefiction wat als een luxueuze uitgave met meer dan vijftig paginagrote illustraties, van Iris Compiet, Jos Weijmer zelf en Melchior van Rijn in het derde kwartaal van 2009 uitgegeven zal worden.

Jos 18 mei 2009

Na film en muziek, nu ook piraterij in de boekenwereld

Volgens een artikel in de New York Times kwam Ursula Le Guin, iets bekends tegen op het internet als E-Book. Dat was niet zo vreemd, want ze had het zelf geschreven. Het was The Left Hand of Darkness en er was nooit toestemming voor gegeven. Het schijn meer voor te komen dat gewone papieren boeken door piraten op het web gezet worden om bijvoorbeeld te worden gebruikt in de Amazon Kindle, een electronische booklezer. Zie hier voor het completer artikel waarin Ursula LeGuin, Stephen King, Harlan Ellsion en Cory Doctorow commentaar op het nieuwe fenomeen geven.

Jos 18 mei 2009

MARTEN TOONDER Prijs ingesteld

Volgens een artikel in het NRC Handelsblad van vandaag maken striptekenaars voortaan kans op een staatsprijs. Het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) zal met ingang van volgend jaar maart jaarlijks een oeuvreprijs uitreiken aan een striptekenaar. De prijs zal als de Marten Toonder prijs door het leven gaan en er is een prijsbedrag van € 25.000 verbonden. Zie hier voor het complete artikel.

Jos 18 mei 2009

De geschiedenis van het Klingon

Het Klingon is een verzonnen taal die gebaseerd is op het Hindi, Arabies, Joods, Turks en Mohawk en daardoor een taal die ontzettend moeilijk is om te leren. Het is gecreeërd door Marc Okrand, welke tot nu toe 250.000 exemplaren wist te verkopen van het Klingon woordenboek. Het is nog steeds te koop, bij deze bijvoorbeeld de Amazon aanbieding. Zie hier voor een artikel dat verscheen in Slate Magazineover de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van het Klingon.

Jos 17 mei 2009

Charles Stross over gaming in 2030

In toevoeging op mijn eerdere nieuwtje ‘De toekomst voor fictie is games’ van 14 mei bij dezen de lezing door Charles Stross op de LOGIN 2009 conferentie gehouden van 11 tot 14 mei in Seattle. De conferentie werd georganiseerd door de game industrie. Zie hier voor de volledige tekst van de lezing van een van de belangrijkste sciencefiction schrijvers van deze tijd.

Jos 17 mei 2009

Nieuwe generatie ruimte telescopen zien meer

Volgens een artikel in de New Scientist site zijn de volgende generatie ruimtetelescopen in staat om biosignalen waar te nemen in het licht van planeten in een baan om andere sterren. Zie hier voor het complete artikel.

Jos 16 mei 2009

De astronomische foto van de dag

Zie hier een foto van de space shuttle Atlantis en de Hubble telescoop, met de zon als achtergrond.

Jos 16 mei 2009

Twee voor de prijs van een

Gisteren zijn door de ESA twee nieuwe ruimtetelescopen met een gezamelijke waarde van € 2 miljard, vanaf Kourou in Frans Guyana gelanceerd. De Herschel is vernoemd naar de astronoom William Herschel. Zie hier voor de verdere details van de missie van de Herschel. De Planck is vernoemd naar Max Planck. Zie hier voor de verdere details van de missie van de Planck.

Jos 15 mei 2009

Technisch singulariteitsoverzicht voor journalisten

Voor diegenen die meer dan belangstelling hebben voor het begrip singulariteit, hier nog eens een uitgebreid overzicht met links naar lezingen aangaande het onderwerp. In juni 2009 verschijnt er een documentaire met de titel The Singularity is Near van Raymond Kurzweil, een uitvinder en DE goeroe op het gebied van de singulariteit.

Jos 14 mei 2009

Roger Zelazny’s laatste geschenk

In een doos met oude papieren werd een complete roman van Roger Zelazny aangetroffen wat hij in 1971 al schreef. Dertien jaar na zijn dood in 1995 werd The Dead Man’s Brother alsnog uitgegeven. Het moet een beetje rond de tijd dat Zelazny Jack of Shadows (Jack van de Schaduwen) schreef. Hoe dan ook, het boek lijkt geen fantastische elementen te hebben, wat voor mij een verrassing was, omdat ik niet wist dat hij ook mainstream schreef. Het is niet bekend of het nog vertaald zal gaan worden, maar dat lijkt me niet waarschijnlijk.

Jos 14 mei 2009

De toekomst voor fictie is games

Dat is een stelling van Paul Raven op Futuristic.com aangaande het schrijven van fictie en verhalen vertellen. Zie ook dit artikel in de Daily Telegraph wat handelt over een nieuwe game gebaseerd op Dante’s Inferno. De auteur gaat er nog wel van uit dat ten opzichte van het gedrukte woord, de games qua literaire waarde nog in de kinderschoenen staat.

Jos 14 mei 2009

Persoonlijke instellingen