Oud Nieuws 2009-juni

Uit NCSF
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Crash mee op de maan

Vorige week crashte het Japanse ruimtevaartuig Kaguya volgens plan op de maan. Kijk mee naar de duidelijke en scherpe beelden hoe het ruimtevaartuig over de maan scheert. De eigelijke crash is jammer genoeg niet te zien omdat het tuig een donkere krater in schiet. Maar de beelden van de vlucht zijn al heel erg mooi.

Jos 29 juni 2009

Statistiek klassieke SF ten opzichte van moderne klassiek

Op SFScope.com het volgende interessante plaatje. Er wordt verder geen uitleg gedaan over hoe het onderzoek gedaan is, of hoeveel boeken met elkaar zijn vergeleken, of het wel een beetje gelijkgestemde boeken waren etc. etc ., maar ik vond het toch leuk genoeg om te laten zien. Het zegt wel het een en ander.

Jos 27 juni 2009

SF uit niet-Engelstalige landen (1)

SFSignal.com gaat in een aantal afleveringen op zoek naar wat er speelt op SF-gebied in niet-Engelstalige landen. Wij produceren zelf als Nederlanders natuurlijk ook SF en soms op zeer hoog niveau. Wijzelf staan er ook niet altijd bij stil dat er ergens ander op de wereld ook SF geschreven wordt, zoals in Cuba, Turkije of Malawi. Zie hier voor de eerste aflevering. Ik zal proberen de volgende afleveringen ook te melden.

Jos 26 juni 2009

Toekomstige boekpublicaties volgens Locus

Zie hier wat er volgens Locus Magazine in het Engels uitkomt van juni 2009 tot en met maart 2010.

Jos 25 juni 2009

Ray Bradbury zegt: To hell with the internet

Ray Bradbury, auteur van onder andere Fahrenheit 451 en The Martian Chronicles en nog zoveel meer, werd een tijdje benaderd door Yahoo. Ze wilden een boek van hem op op Yahoo zetten. Hij zei hen: "To hell with you and to hell with the internet." Hij verklaarde dat hij zelf een groot voorstander is van openbare bibliotheken. Zie hier voor het artikel in sciwire.com en hier voor een link naar een uitgebreider artikel in de New York Times.

Jos 25 juni 2009

Vliegeren op grote hoogte levert honderd maal de aardse energiebehoefte

In dit artikel op Cosmosmagazine.com staat dat vliegers op een hoogte van tien kilometer genoeg energie kunnen leveren om honderd keer aan de aardse energiebehoefte te voldoen. Wubbo Ockels, onze eigen astronaut, ijvert al jaren voor deze manier van energieopwekking. Hij houdt het bij de laddermolen, zoals hij het zelf noemt, maar het idee is hetzelfde. Volgens Wubbo Ockels kunnen deze plannen snel gerealiseerd worden. Waarom doen ze het dan niet zou je zeggen.

Jos 25 juni 2009

Tais Teng is begonnen met het tweede deel van de Gran Terre Saga

Op de Gran Terre Site doet Tais Teng de mededeling dat hij is begonnen met het tweede deel van de Gran Terre Saga. Het heeft als voorlopige titel Een Miljoen Zeilen en het staat voorlopig gepland te verschijnen in maart 2010. Ik ben nu al heel erg benieuwd. Tijdens mijn korte vakantie heb ik Schaduwschepen ademloos uitgelezen. Op de website ook een link naar het Gran Terre microverhaaltje van mei genaamd: Schaduwschepen in de avondzon. Heel mooi. Mocht u de site nog niet eerder gevonden hebben, dan is er nog een microverhaal meer te vinden en nog een Björn en Olga verhaal. Het is aan te raden deze site in de gaten te houden voor meer nieuws of nieuwe verhalen. Je hoeft, net als ik, maar even niet op te letten en er staat al weer wat nieuws.

Jos 24 juni 2009

Waarom ik geen positieve SF kan schrijven

Jetse de Vries, een Nederlandse SF schrijver, die helaas in eigen land niet bekend is, werkt momenteel aan Shine, dat een anthologie van positief ingestelde SF verhalen moet worden. Het boek zal door Solaris gepubliceerd worden. Overigens is de sluitingsdatum om verhalen in the sturen voor deze anthologie: 1 augustus. Dus het zou nog kunnen. Onder bovenstaande titel laat hij schrijvers aan het woord, welke het onmogelijk positieve SF kunnen schrijven, met hun excuses waarom het niet kan. Zie hier voor het complete artikel op de Shine webpagina.

Jos 23 juni 2009

Onderhuids in herdruk

De debuutroman van Michael Faber, een schotse schrijver die wel in 1960 te Den Haag geboren is, Onderhuids (Under the Skin) is in herdruk te verkrijgen. Het was in het jaar 1999 niet alom bekend dat dit debuut een absolute SF roman met een flinke vleug horror is, wat de moeite van het lezen meer dan waard was (volgens ondergetekende dan). De herdruk prijs is maar € 10,00. Waar vindt je tegenwoordig goede SF voor dat geld. Het is maar een tip. Volgens verschillende berichten zal het boek verfilmd worden, maar volgens andere berichten zijn er al sinds jaren plannen.

Jos 23 juni 2009

Schrijver sluit een miljoenendeal

Alastair Reynolds, tot voor een paar jaar werkzaam bij ESA in Noordwijk, heeft zojuist een mega-deal afgesloten met zijn uitgever Gollancz, die inhoudt dat hij een tiental boeken in even zoveel jaren moet produceren voor het ondanks devaluatie toch aardige bedrag van een miljoen Britse ponden. Het is me wat in tijden van crisis. Zie hier voor het artikel in the Guardian met ook een commentaar van Reynolds zelf. Uiteraard gaan onze felicitaties naar Alistair, die toch een beetje als Nederlands gezien mag worden, omdat hij zijn schrijverscarrière in ons landje begon. Misschien is dit wel een goed signaal om onderhand weer een wat van hem te gaan vertalen. Spectrum begon destijds zo voortvarend met het op de markt brengen van het eerste deel van de Relevation Space-reeks met Het raadsel van de Amarantin, maar dat was het dan ook. Een herstart dan maar, dames en heren uitgevers? Zie, als hulpmiddel, hier voor zijn complete oeuvre. Hierbij ook nog een link naar zijn eigen website.

Jos 22 juni 2009

Richard Morgan gastblogger op Omnivoracious

Helaas is deze Richard Morgan bij ons niet bekend. Nou ja, niet bekend. Er is niets van hem vertaald, dat wil nog niet zeggen dat hij hier niet bekend is. Zijn boek Altered Carbon won in 2003 de Philip K. Dick award, en gaat verfilmd worden. Zijn derde boek Market Forces won de John W. Campbell award, en de filmrechten zijn verkocht aan Warner Bros. Thirteen (Black Man) won in 2008 de Arthur C. Clarke Award. Hij is dus geen kleine jongen op SF-gebied. Zie hier voor zijn laatste bijdragen als gastblogger.

Jos 22 juni 2009

China Miéville over Tolkien en Lovecraft

De Engelse auteur China Miéville, waarvan in het Nederlands helaas alleen de eerste twee delen van zijn Bas Lag-reeks zijn vertaald, is gastblogger op Omnivoracious en hier een artikel over J.R.R.Tolkien, de geestelijke vader van In de ban van de Ring. Hier ook nog introduktie naar een link naar een kort filmpje op YouTube met de mening van Miéville over H.P. Lovecraft, een van de grootste Horror-schrijvers van de vorige eeuw. Zie hier voor zijn laatste drie bijdragen.

Jos 22 juni 2009

Space Expo: 40 jaar maanlanding

Het zomerprogramma van Space Expo staat in het teken van 40 jaar maanlanding. Van 4 juli tot en met 9 september verzorgen ruimtevaartdeskundigen van Space Expo dagelijks kindvriendelijke lezingen voor jong en oud. Hierin wordt op boeiende wijze verteld hoe eind jaren ’60, begin jaren ’70 mensen met het Apolloproject op de maan terecht kwamen en wat de plannen zijn voor de toekomst.
Kinderen lanceren raketten naar de maan en knutselen hun eigen maanlander van...snoep! Bezoekers lopen zelf ook over een stukje maan. En meer.

persbericht 16 juni 2009

War of the Worlds op Radio 2

Naar aanleiding van de theatershow van Jeff Wayne's muzikale "War of the Worlds" eind deze maand was de voorzitter zaterdag 13 juni te gast bij Fred Kranenbarg in Capuccino van NCRV Radio 2.

We gingen in op de achtergronden van het verhaal van H.G. Wells uit 1898 en de Amerikaanse hoorspelbewerking van Orson Welles in 1938.

De voorstelling is inmiddels uitverkocht, maar de KRO heeft aangekondigd de show op donderdag 2 juli van 20.00 tot 22.00 uur live uit te zenden. Stefan Stasse en Marc Stakenburg van het 'Theater van het Sentiment' blikken vanaf 19.00 uur vooruit op de show.

Henk 15 juni 2009

Opblaasbare toren om in de ruimte te komen

Volgens een artikel op de site van New Scientist is er een veel gemakkelijkere en goedkopere manier om de Aarde te verlaten dan een raket of een ruimtelift. Zie hier de oplossing van Canadese onderzoekers.

Jos 10 juni 2009

Hoe Star Wars geboren is

Zie hier voor een vermakelijk filmpje op The website at the End of the World over hoe George Lucas op het idee gekomen zou zijn om Star Wars te maken.

Jos 07 juni 2009

Presentatie van Muziekwevers

Op zaterdag 20 juni presenteert uitgeverij Kramat, om 17.00 uur in het Huis van Alijn in Gent, het nieuwste boek van Thirza Meta: Muziekwevers, wat een vervolg is op Wortelboom en aldus het tweede deel van Zerians Vloek. Christien Boomsma, schrijfster van Zus voor een Nacht en tweevoudig winnaar van de Paul Harland Prijs zal ook aanwezig zijn. Zie hier voor de uitnodiging.

Jos 07 juni 2009

Presentatie van Wolfmaan

Op zaterdagmiddag 13 juni om 13.30 uur zal Uitgeverij Kramat Wolfmaan, het nieuwste boek van Tisa Pescar in de openbare bibliotheek van Ridderkerk presenteren. Het boek is een vervolg opjachtmaan, dat nu voor de belachelijke prijs van € 10,00 te verkrijgen is. De schrijfsters Mel Hartman en Thirza Meta zullen ook aanwezig zijn. Zie hier voor de uitnodiging.

Jos 07 juni 2009

Het laatste nieuws over de Paul Harland Prijs

Zie hier voor het laatste nieuws over de Paul Harland Prijs 2009. Ook zijn er interviews met de prijswinnaars van de eerste drie plaatsen van 2008. De sluitingsdatum voor de schrijfwedstrijd is op 30 juni. Hier nog een link naar de site van de prijs voor meer informatie. Zie ook op de site van het GNG voor aanvullende informatie van de toekomst van de Paul Harland Prijs.

Jos 06 juni 2009

Fancy badkamerspiegel

Nu we vandaag toch in de gadgets zitten, zie hier voor een fancy badkamer spiegel, ik vraag me alleen af of het allemaal nog werkt als het beslagen is.

Jos 06 juni 2009

Een blik op een mobieltje in 2015

Zie hier voor een blik in de toekomst en zie wat een mobiele telefoon tegen die tijd moet kunnen.

Jos 06 juni 2009

Recensie Best Served Cold van Joe Abercrombie

Zie hier voor een recensie op Bookgeeks van het nieuwste boek van Joe Abercrombie getiteld Best Served Cold. Het is zojuist verschenen. Bij ons hebben we Het zwaard van de macht van hem al in vertaling gehad en dat was eindelijk weer eens een bijzonder genietbare Fantasy (zie voor een volledige recensie in de volgende Holland SF) en ik zit al helemaal klaar voor deel twee De weg van de angst, welke in augustus op de nominatie staat. Misschien als we geluk hebben krijgen we Best Served Cold ook nog eens in vertaling. Hier nog een link naar de eigen site van de auteur.

Jos 06 juni 2009

Of wat dacht je van een Jabba de Hutt kostuum?

Nu we toch bezig zijn… zie hier voor het Jabba de Hutt kostuum. Gegarandeerd uniek voor de volgende carnaval, of er moet natuurlijk nog iemand deze mededeling gelezen hebben.

Jos 06 juni 2009

Kruipende zombie torso voor in je toetje

Zie hier voor een mal waarmee je van gelatine een kruipende zombie torso kunt maken voor je in je toetje. Het zal het heel erg goed doen op je volgende etentje. Er staan nog wel meer leuke gadgets op deze site.

Jos 06 juni 2009

Purefold, nieuwe serie gerelateerd aan Bladerunner

The New York Times meldt dat Ridley Scott, samen met zijn zoon Luke en broer Tony, werken aan een serie webisodes gebaseerd op de cult SF film Bladerunner, die Ridley Scottt in 1982 maakte. Purefold, zoals het gaat heten gaan korte, vijf tot tien minuten durende, filmpjes worden die in eerste instantie op het net te zien zullen zijn, maar later misschien ook op televisie. Omdat er geen rechten ontleend kunnen worden aan Bladerunner, zullen ze zich afspelen in een wereld gelijkend op het Los Angeles van de film en zich afspelen na 2011 en voor 2019, de tijd waarin de film zich afspeelt. De verhalen liggen niet vast, maar zullen zich ontwikkelen samen met de kijkers gebruik makend van de interactieve en sociale media site FriendFeed. Het is de bedoeling om binnen drie maanden met de eerste aflevering te komen.

Jos 05 juni 2009

Nieuwe bundel van Ray Bradbury

Ray Bradbury wordt in augustus 89. Een respectabele leeftijd, maar nog steeds niet te oud om te schrijven en te publiceren. Zojuist is zijn nieuwe bundel We’ll Always Have Paris verschenen. Zie hier voor een artikel over hem in The Guardian en hier voor een filmpje waarin hij zijn nieuwe bundel presenteert. We mogen er van uit gaan, dat deze bundel niet meer in het Nederlands vertaald zal gaan worden. Jammer, met zijn vorige bundels ben ik al menig uurtje op een prettige manier doorgekomen.

Jos 05 juni 2009

Denkende machines

Op Futuristic.com trof ik een artikel aan van Brenda Cooper aan, die een maandelijkse column gaat verzorgen op deze site. Brenda Cooper, een technisch onderlegde SF schrijfster, is bekend van haar debuut Building Harlequins Moon, die ze samen met Larry Niven, niet een van de minste als je het over harde SF hebt, schreef. Momenteel maakt ze furore met haar Silver Ship reeks, waarvan in november dit jaar alweer het derde deel verschijnt. Het artikel Machines that Think is interessant leesvoer en een aanvulling op eerdere verwijzingen naar artikel van Kurzweil en Vinge. Kijk hier ook nog eens naar het interview met Robert J. Sawyer op tor.com naar aanleiding van zijn nieuwe boek WWW:WAKE, het eerste deel van een trilogie over de bewustwording van internet, dat weer prima aansluit op dit artikel.

Jos 04 juni 2009

Tien redacteuren

In een artikel in Clarkesworld antwoorden tien redacteuren van de belangrijkste fictie tijdschriften op een aantal vragen van Jeremy Jones. Wat zijn hun visies en redactionele filosofieën. Zie hier voor het resultaat.

Jos 03 juni 2009

Spoken in de ringen van Saturnus

Zie hier voor de foto van de dag.

Jos 02 juni 2009

Play some old

Onder die kop staat er een artikel op de Locus Magazine site en onder de kop Why are so many SF Fans obsessed with old books? op de Website @ The End of the World site. Het heeft er allemaal mee te maken date en aantal mensen bekijken of de SF uit de gouden jaren van de SF nog wel leesbaar is voor de aankomende lezers van nu. Er houden zich een aantal mensen, positief den wel negatief, over de wereld mee bezig. Zie hier voor een paar van de websites. Voor het gemak heb ik ze genummerd. Een. Twee. Drie. Vier. Vijf. De schrijver van Vijf, Graham Sleight, heeft een aparte column in Locus Magazine getiteld Yesterday’s Tomorrows, waar hij hele rijen boeken herrecenseert. In Nederland doet Pure Fantasy onder de titel Schatten uit de Oude Doos er ook nog wel eens wat aan.

Jos 02 juni 2009

Roemeens bedrijf wil naar de maan

Het Roemeense bedrijf ARCA wil met een ballon een bal naar de maan sturen. Zie hier voor het artikel. Ze maken deel uit van 17 teams die op een zo’n goedkope manier een reis naar de maan te maken en daar te landen. De aanleiding van het door Google ingestelde Lunar X Prize, waarmee 30 miljoen dollar te winnen is. Als de ballon 11 kilometer hoog is, vuurt de drietaps raket en brengt zichzelf vervolgens in een lage baan om de aarde. De European Lunar Explorer (ELE), zoals het gedoopt is, reist dan naar de maan en hoopt de Lunar Lander, een knobbelige rubber bal door middel van zijn eigen raketmotor een zachte landing te laten maken op de maan. Om de Google prijs te kunnen winnen moet de lander dan zich vijfhonderd meter voortbewegen en signalen naar de aarde sturen. Voor 31 december 2012 moet de winnaar geland zijn en zijn trucje gedaan hebben. Mocht het dan nog niet gelukt zijn, dan wordt de prijs verlaagd naar 15 miljoen dollar en dan kunnen pogingen ondernomen worden tot uiterlijk 31 december 2014. Dat de beste moge winnen.

Jos 01 juni 2009

De Spirit zit vast in het rulle zand van Mars

De Mars rover Spirit, die al sinds 2004 op Mars rondrijdt, zit vast in het mulle zand. Het is niet zeker of het nog wel los kan komen. Zie hier voor een blik in de achteruitkijkspiegel van de rover. Bij deze de officiële press release van NASA. De rover rijdt momenteel rond, of liever gezegd, staat stil op een stuk Mars dat Home Plate heet. Hier wat meer details over de missie van de Spirit. Hier nog een prachtige foto gemaakt door de Spirit.

Jos 01 juni 2009

De weg naar de cel

Zou laatste deel van het sciencefiction tweeluik Zeeën van tijd toch nog gaan verschijnen? In augustus van dit jaar verschijnt bij Leopold het boek Dichtbij en ver van hier. Het gaat hierbij om een uitgave met collages en teksten uit: Zeeën van Tijd dl 1 & 2. Deel een Aan de andere kant van de deur kwam al in 1992 uit en de hoop dat het tweede deel, De weg naar de cel, nog eens uit zou komen was allang verdwenen. Zou het nu dan toch… laten we hopen van wel. Tonke Dragt wordt dit jaar al 79. In 2008 werd de verfilming van haar boek De Brief voor de koning nog verfilmd. Bij deze de link naar de site van de film. Zie hier voor haar eigen website.

Jos 01 juni 2009

Persoonlijke instellingen