Oud Nieuws 2009-augustus

Uit NCSF
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

De 100 beste Comic boek omslagen (4 en slot)

Zie hier voor de laatste, ofwel de eerste 25 Comic boek omslagen.

Jos 17 augustus 2009

De 100 beste Comic boek omslagen (3)

Zie hier voor de derde 25. Morgen de laatste, of misschien liever de eerste 25.

Jos 16 augustus 2009

De beste en slechtste invasies van Aliens

Zie hier voor een artikel in the Chicago Tribune over de 22 beste en slechtste invasies van Aliens. Op zich wel een leuke opzet, alleen had ik toch wat moeite er de beste en de slechtste uit te filteren. Best of slecht... voor wie?

Jos 15 augustus 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (4)

Zie http://blog.bookviewcafe.com/2009/07/12/pitfalls-of-writing-sf-fantasy-4-rampant-capitals/ hier voor de Vierde Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 15 augustus 2009

De 100 beste Comic boek omslagen (2)

Zie hier voor de tweede 25. Morgen meer.

Jos 15 augustus 2009

De tien dingen die ik momenteel haat

Ik snap ze niet allemaal (je moet waarschijnlijk een Amerikaan zijn) en het stelt ook niet zo heel erg veel voor, maar ik vind ze persoonlijk wel amusant en sommigen komen ook wel behoorlijk in de buurt van dingen die ik zelf momenteel haat. De nummers 1 en 3 zijn wat mij betreft de toppers en ik moet zeggen dat, na wat onderzoek, wel ik wel heel erg benieuwd ben naar Daryl Gregory. Zie hier voor alle tien.

Jos 14 augustus 2009

Het vermijden van Info Dumps

Weer eens wat schijfadvies opgeduikeld. Hoe vermijd je Info Dumps tijdens het schrijven. In dit artikel heeft ene B. Mac wat eigen tips en trucs naar aanleiding van een blog van Nicole Dennis. Hier nog een link naar een Nederlandse pagina.

Jos 14 augustus 2009

De 100 beste Comic boek omslagen (1)

Ter ere van de Comic Con in San Diego, afgelopen juli, stelde iemand (geen idee wie, maar ik denk Kelly Thomson) een lijst samen met de honderd beste Comic boek omslagen. Het zijn wel US Comics, maar het blijft hoe dan ook leuk om er eens doorheen te lopen. Hoewel ik zelf nooit een Comics fanaat ben geweest, komt er toch wel het een en ander aan nostalgie voorbij. Zie hier voor de eerste 25. Morgen meer.

Jos 14 augustus 2009

Waar ik schrijf

Zie hier de schrijfomgeving van een aantal bekende en minder bekende schrijvers, vastgelegd op een foto. Het is heel leuk te zien hoe een aantal van mijn helden er bij zitten. Voor een aantal is hun situatie analoog aan de mijne (een zootje). Geweldig hoe een Joe Haldeman nog steeds met de hand schrijft bij een olielamp en kaarsen en een Frederic Pohl (dik in de negentig) met een super de luxe laptop.

Jos 14 augustus 2009

Cyberpunkers in 2009

Zie hier voor een artikel van Paul DiFilippo, zelf ook een van de cyberpunkers. Maar de grote namen waren toch William Gibson, Bruce Sterling, Rudy Rucker en John Shirley. Wat doen ze nu, vijfentwintig jaar later?

Jos 13 augustus 2009

Het genie van Neil Gaiman

Zie hier voor een artikel in The Guardian over Neil Gaiman die naast alle al eerder met The Graveyard Book gewonnen prijzen daar nu ook de Hugo Award 2009 aan toen kan voegen.

Jos 13 augustus 2009

Tegendraads

Astronomen hebben voor de eerste keer een exo planeet, WASP-17b, gevonden, die tegen de draairichting van haar zon in draait. Je zou kunnen zeggen dat ze teruguit draait. Zie hier voor het complete verhaal.

Jos 13 augustus 2009

Kan je nog wel Science Fiction schrijven die zich in de toekomst afspeelt (2)

Zie hier voor een reactie op het artikel, dat ik op 11 augustus doorgaf, van Jeff Somers, zelf een SF schrijver.

Jos 13 augustus 2009

Neil Gaiman leest voor uit Doctorow’s werk

Op de Wereld Science Fiction Conventie, afgelopen weekend, las Neil Gaiman het korte verhaal The Right Book, van Cory Doctorow voor. Het verhaal was geschreven naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van het Britse tijdschrijft: The Bookseller en was een poging om de volgende hondervijftig jaar van het boekverkopen voor te stellen. Zie hier voor de twee filmpjes van het gebeuren.

Jos 13 augustus 2009

Een mening over Stoompunk, ofwel Steampunk

Zie hier voor een anonieme (maar ik denk door Cherie Priest) mening over Steampunk op theclockworkcentury.com.

Jos 12 augustus 2009

Boeken die een speciale plaats innemen

De MIND MELT reeks van SFSignal neemt bij steeds meer liefhebberd een speciale plaats in. In deze reeks wordt elke week een vraag voorgelegd aan een wisselend panel van meestentijds schrijvers. Deze week was de vraag: Aan welk boek (of boeken) heeft u speciale herinneringen en wat zijn deze dan. Uit de antwoorden, welke hier te vinden zijn, bleek dat nogal wat van de schrijvers goede herinneringen hebben aan dezelfde boeken als ikzelf. Als je al titels voorbij ziet komen moet ik meteen een sterke drang onderdrukken om ze weer eens uit de kast te halen en nogmaals te verslinden. Ooh… zoveel te lezen en zo weinig tijd.

Jos 12 augustus 2009

SF-Terra geeft eigen verhalenbundel uit

Onder de titel Terraanse Verhalen, geeft SF-Terra in september een eigen verhalenbundel uit. Een twaalftal verhalen zijn hierin opgenomen van onder andere: Tais Teng, Bavo Dhooge en Theo Barkel. Het voorwoord wordt verzorgd door W.J. Maryson. Zie hier voor de omslag van Tais Teng en de inhoud onder voorbehoud. De kosten zullen € 14,95 gaan bedragen. Er is een beperkte oplage voorzien, dus als u verzekerd wil zijn van een exemplaar stuur dan Uw voorinschrijving naar: redactie at sfterra.nl

Jos 12 augustus 2009

De verloren kunst van het lezen

Zie hier voor een artikel in de Los Angeles Times, waar ik me heel erg goed in herken. Heeft U dat ook?

Jos 11 augustus 2009

Twitter Fictie wedstrijd

Tussen 11 en 13 augustus organiseert Book View Cafe alweer de 4e Twitter Fictie wedstrijd. Zie hier voor meer informatie gezien onderwerp, spelregels en prijzen.

Jos 11 augustus 2009

Wishful Thinking

Af en toe sta ik mijzelf toe terug te denken aan de glorietijd van de vertaalde SF in Nederland van, pak’m beet, een jaar of dertig jaar geleden. Een hele hoop wat maar een beetje leesbaar was (trouwens ook wat eigenlijk niet leesbaar was) verscheen bij een groot aantal uitgeverijen en het leven was goed voor een SF liefhebber.
Die tijden zijn allang niet meer. Tegenwoordig zitten we opgescheept met Fantasy, meestal van een discutabele kwaliteit, en bij de gratie van wie dan ook met wat futuristische mainstream. Echte SF, echte toekomstvisies... ho maar.
En dan kom je een recensie van een boek als dit hier over Julian Comstock: A Story of 22nd-Century America van Robert Charles Wilston tegen en dan droom je weer weg en vraag je je af hoe het zou zijn met een boek als dit gewoon in het Nederlands op de bank te zitten. In het Engels lezen gaat best wel, maar het gaat toch nog steeds een stuk gemakkelijker en sneller in je eigen taal. Maar helaas... zo mag het (hoogstwaarschijnlijk) niet zijn. Zucht!

Jos 11 augustus 2009

Kan je nog wel Science Fiction schrijven dat zich in de toekomst afspeelt

Zie hier voor een artikel op IO9 wat een reactie is op een Singularity panel op de Worldcon. Het geeft opnieuw een mening over de Singularity dat volgens een aantal mensen zoals Vernor Vinge en Ray Kurzweil tussen de 20 en 30 jaar in de toekomst te gebeuren. Kijk ook eens naar de reacties op deze reactie. Al met al is het een interessant stukje geworden.

Jos 11 augustus 2009

Hoe Fantasy Science Fiction overnam

Zie hier voor een artikel in de National Post, dat ons eigenlijk wil vertellen hoe Science Fiction eigenlijk Fantasy is geworden. Eerlijk gezegd vind ik de stelling kletskoek en ook denk ik niet dat stelling in dit artikel bewezen wordt. Natuurlijk begint de ‘Sense of Wonder’ een beetje uit de SF te sluipen. Been there, seen it all before (een enkeling daargelaten). Maar harde SF is nog net zo hard als veertig jaar geleden.

Jos 10 augustus 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (3)

Zie hier voor de Derde Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 10 augustus 2009

Wat interessante dingen over het schrijverschap waarvan ik geen idee van had

Mark Charan Newton is een jonge schrijver, die in 2008 debuteerde met zijn eerste roman The Reef. Afgelopen juni kwam zijn tweede roman Nights of Villjamur uit. Beide boeken kregen al goede kritieken. Zie hier voor een interview met hem. Op zijn eigen blog schreef hij een vermakelijk artikel over dingen die hij zich nooit gerealiseerd had wat het inhield een schrijver te zijn.

Jos 09 augustus 2009

Neil Gaiman en de kracht van het verhalen vertellen

Zie hier voor een gesprek dat Charlie Jane Anders(van IO9) had met Neil Gaiman op de Worldcon alwaar hij een van de Guests of Honor was. Vandaag worden ook de Hugo Awards 2009 uitgereikt, waar Neil een grote kanshebber is met The Graveyard Book. Op dit moment is er nog niets bekend.

Jos 09 augustus 2009

Hoe komt Amerika aan zijn einde

Ze weten van gekkigheid niet wat ze moeten onderzoeken, maar op zich is deze toch wel interessant. Zie hier hoe een dikke zestigduizend mensen denken hoe Amerika aan zijn einde moet komen en waarom dan wel. Er waren 144 verschillende apocalypsen om uit te kiezen.

Jos 09 augustus 2009

Gezien de toekomst...

Zie hier en daar voor twee interessante artikelen uit verschillende bronnen, maar verzameld op Futurismic met overdenkingen over de toekomst. Af en toe is het geen slecht idee om bij dit soort dingen eens stil te staan. Want eigenlijk, wel beschouwd, is er geen economische crisis. Er zit eens een keer geen groei in. Nou en? Meer en meer en nog meer, kan niet altijd maar door blijven gaan. Pas op de plaats of zelfs een stapje terug is zo gek nog niet.

Jos 09 augustus 2009

Zijn de Hugo genomineerden van dit jaar te verfilmen?

John Scalzi, overigens zelf een van de genomineerden, bekijkt hier alle genomineerden voor de Hugo Award van dit jaar en mijmert over de vraag of ze te verfilmen zijn en of het dan goede film zou kunnen zijn. Hij waagt het toch maar niet om zijn eigen boek, Zoe’s Tale, op eenzelfde manier te beoordelen. Misschien wil Adam Roberts dat wel voor hem doen (Zie de eerdere knuppels in Hugo's hoenderhok).

Jos 08 augustus 2009

Omslagen van Lyonesse

Ter ere van de nieuwe uitgaven in een band van Lyonesse, The Complete Lyonesse, van Jack Vance welke in januari 2010 verschijnt, schrijft Adam Roberts het nawoord en kijkt hier nog eens naar een aantal omslagen tot nu toe en heeft er ook nog iets over te vertellen. Er is nog een geintje op het eind. Ik moest er twee keer naar kijken.

Jos 08 augustus 2009

Enge muziek is nog enger met de ogen dicht

Zie hier voor een artikel in de New Scientist (dus het is echt onderzocht), dat enge muziek enger wordt met je ogen dicht. Het heeft dus geen zin, dames om je ogen dicht te doen als je aan de muziek al hoort dat er een griezelige scène aan zit te komen in een film, jullie kunnen maar beter gewoon de ogen open houden. Dat is lang zo eng niet.

Jos 07 augustus 2009

De Kepler Ruimtetelecoop ziet haar eerste exoplaneten

Zie hier voor een artikel waarin melding wordt gedaan dat de Kepler Ruimtetelescoop doet waarvoor hij ontworpen is: Het zoeken naar werelden met ongeveer dezelfde massa als onze aarde.

Jos 07 augustus 2009

De verwarrende archeologie van de toekomst

Zie hier voor een zeer vermakelijk artikel van Gary Westfahl, over de verwarring die ondergaan wordt als archeologen vanuit een verre toekomst terug kijken op onze huidige tijd. Het wordt nog verwarrender als schrijvers uit het verleden, vanuit hun perceptie, uit een verre toekomst naar onze huidige tijd kijken. Het boek van David MacAuley, Motel of Mysteries is bij ons in 1982 als Het mysterieuze motel in vertaling verschenen en was een bron van hilarisch vermaak. Mogelijk dat er nog exemplaren in antiquariaten te vinden zijn

Jos 07 augustus 2009

Doe-het-zelf Steampunk landkaarten

Zie hier hoe op een makkelijke (voor mij nog steeds te moeilijk) manier landkaarten, plattegronden voor steampunk locaties gemaakt kunnen worden. Vooral voor diegenen die handig met genoemde hulpmiddelen zijn.

Jos 07 augustus 2009

Top 10 van de beste tijdreisverhalen

Zie hier voor een artikel in The Guardian bijeen verzameld door Linda Buckley-Archer. Ze is een schrijfster van kinderboeken, welke de Gideon trilogie op haar naam heeft staan. Drie maal raden waar dat over gaat. Ik ben door een paar titels wel verrast moet ik zeggen. Ik heb bijvoorbeeld nooit geweten dat Viginia Woolf een tijdreisverhaal heeft geschreven. Een mens is nooit te oud…

Jos 06 augustus 2009

Vlakte op Titan

Een vlakte op Titan, de grootste maan van Saturnus worden genoemd naar een planeet uit de Duin reeks van Frank Herbert en zal aldus voortaan als de Chusuk Planitia door het leven gaan. Zie hier voor het complete artikel. Zie daar voor een kaart van Titan.

Jos 06 augustus 2009

De top 30 van de SF TV Tunes

Zie hier voor een tien minuten durend filmpje met de 30 beste SF TV Tunes. Er zijn er een aantal die ik nooit gezien heb, maar ook komt er een hoop nostalgie voorbij.

Jos 06 augustus 2009

Vragen die beantwoord moeten worden

Als je een SF of Fantasy roman of verhaal wilt schrijven zijn er een heleboel zaken waar je over na moet (kunt) denken voordat je echt begint. Het is handig om een aantal zaken goed op een rijtje te zetten, dat scheelt een hoop gelazer achteraf. Auteur Patricia C. Wrede heeft hier de vragen eens netjes op een rijtje gezet. Als u van plan bent een roman of verhaal te schrijven, dan kan er eerst eens naar kijken geen kwaad. Bij dezen nog de link naar haar eigen website.

Jos 06 augustus 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (2)

Zie hier voor de tweede Valkuil volgens Vonda McIntyre.

Jos 06 augustus 2009

Een bos vol bomen

Onder deze titel, okay… A Forest full of Trees dan, een niets aan de verbeelding overlatende verhandeling over schrijven en herschrijven van boeken. Een must voor elke would be schrijver. Zie hier en denk er eens over na. Pak dan misschien je laatste schrijfsel er eens bij en houd het er eens langs. Misschien…

Jos 04 augustus 2009

Wat ik geleerd heb van Science Fiction

Nouja… niet ik, maar in grote lijnen kan ik het er wel mee eens zijn. Maar waar ik vooral dit relaas hier opneem is de link naar het verhaal van Roger Zelazny, The Great Slow Kings. Heel erg leuk. Het is niet in het Nederlands vertaald, dus zal ik het niet eerder gelezen hebben. Ik kan het me ook niet herinneren. Alleen desnoods hierom al even dit artikel bekijken.

Jos 04 augustus 2009

Steden vanuit de ruimte

Zie hier voor een link naar Mail Online met fascinerende foto’s uit de ruimte van wereldsteden in de nacht. Ze zijn genomen vanuit het ISS. Helaas zijn er geen foto’s van Nederlandse steden, maar wel eentje van Antwerpen.

Jos 04 augustus 2009

Fascinerende schrijvers: Philip K. Dick

Dik zevenentwintig jaar na zijn overlijden is Philip K. Dick nog steeds een fascinerende schrijver. Nog steeds worden zijn verhalen verfilmd. De romans Flow My Tears, the Policeman said en Ubik, maar ook het korte verhaal Adjustment Team, gaan op het witte doek verschijnen. Zie hier voor een uitgebreid artikel van Lorette C. Luzajic over de meester op Bookslut.com.

Jos 04 augustus 2009

Rock in de ruimte

Om de veilge terugkeer van de Space Shuttle Endeavour en nog wat meer (zie het artikel) te vieren heeft Wired maar een Ruimte Rock Astronauten muziek top 10 samengesteld. Eerlijk gezegd heb ik van de meeste bands en hun liederen nog nooit gehoord en van anderen weer meer dan genoeg. Het zal een genoegen zijn de onbekende nummers en bands op te sporen en te beluisteren. Misschien zit er wat leuks bij. Zie hier voor de complete lijst.

Jos 04 augustus 2009

Waarom vampiers nooit zullen sterven

Zie hier voor een artikel in de New York Times van de hand van Guillermo del Toro en Chuck Hogan, de schrijvers van De Meester, ofwel The Strain.

Jos 03 augustus 2009

R2D2 in steampunk

Zie hier voor R2D2 in een steampunk variant. Vorige week hadden we al Micky Mouse in steampunk, Het lijkt wel een hot item te worden.

Jos 03 augustus 2009

Valkuilen bij het schrijven van SF & Fantasy (1)

Vonda McIntyre, ons welbekend van onder andere het Hugo & Nebula winnende boek Droomslang, onderhoud sinds juni een blog op Book View Café over de valkuilen die er zijn bij het schrijven van SF en/of Fantasy (alhoewel ik wel denk dat het ook wel bij het schrijven van horror en zelfs mainstream verhalen ook opgeld doet). Het zijn maar korte stukjes, maar ze snijden wel hout (denk ik). Dus… we gaan ze volgen, je weet maar nooit of ze nog eens van pas komen. Zie hier voor de eerste Valkuil. Ze verschijnen normaal gesproken eens per week. Bij dezen nog de link naar haar eigen website.

Jos 03 augustus 2009

Don’t Panic

Eoin Colfer, normaal gesproken de schrijver van de Artemis Fowl reeks, is volgens dit artikel nogal onzeker over het zesde Hitchhiker’s Guide to the Galaxy boek: And Another Thing. Nou denk ik niet dat Eoin alleen staat in zijn onzekerheid, met hem zullen velen zich afvragen of hij een waardig vervolg heeft kunnen schrijver op de wereldberoemde komische reeks van Douglas Adams en waarschijnlijk hun hart vasthouden. Op 12 oktober zullen we het weten. Er is nog niets bekend of het boek vertaald gaat worden, maar daar ga ik wel van uit. Zie hier voor de eigen website van Eoin (spreek uit als: Owen) Colfer. En nog even iets anders… lees ook nog even het stukje over de tweets die de wereldruimte ingestuurd worden op de dag dat het boek uitkomt. U kunt zelfs meedoen. Haal even de stoffige Vogon poëzie kennis op en leef u uit.

Jos 02 augustus 2009

Ik sterf voor het eindspel begint, zegt Terry Pratchett

Zie hier voor een artikel waarin Terry Pratchett een lans breekt voor een wet voor actieve euthanasie. Bij Terry Pratchett is in 2007 Alzheimer geconstateerd. Hij is van plan, voordat het eindspel inzet, in zijn eigen stoel in de tuin te sterven met een glas brandy in zijn hand en Thomas Tallis op zijn I-Pod. Ik wens het hem van harte toe.

Jos 02 augustus 2009

One-Minute Weird Tales (1)

Vanaf nu tot Halloween staan er op Weird Tales een verhaaltjes die slechts een minuut duren en als filmpje, begeleid met muziek, vertoont worden. Zie hier de eerste: The Curse and the Revenge van Stuart Jaffe. Ook deze gaan we proberen te volgen. Overigens kunnen er nog bijdragen geleverd worden. Schrijf u naar bekendheid.

Jos 01 augustus 2009

Thuis bij Jack Vance

Zie hier voor de persoonlijke herinneringen van Marty Halpern, een bekende SF redacteur, aan Jack Vance. In eerste instantie schrok ik me wezenloos, want ik dacht dat Jack overleden was en dit een memoriaal. Gelukkig was dat niet zo en zijn deze overdenkingwn alleen maar ter ere van Jack Vance en het verschijnen van The Songs of Dying Earth en This is me, Jack Vance.

Jos 01 augustus 2009

Big Balloon stopt met de Charmed uitgaven

Zoals hier te zien is lijkt Big Balloon ermee gestopt te zijn de Charmed, Charmed Classics en de Charmed bundels uit te geven. Dit zeer tot verdriet van de fan die met deze oproep 10.000 mails bij elkaar probeert te krijgen om Big Balloon alsnog over te halen door te gaan. Wij wensen haar veel succes. Perry Rhodan is op deze manier ook al eens (hoewel en toen nog geen mails waren) van de Nederlandse teloorgang gered. De Charmed boeken reeks zijn gebaseerd op de populaire Amerikaanse Tienerheksen reeks Charmed, waarvan er 186 afleveringen gemaakt zijn. De reeks in nog steeds in herhaling op de Nederlandse TV te zien.

Jos 01 augustus 2009

Open brief aan de SF gemeenschap

Zie hier voor een open brief van de Carl Brandon Society aangaande een dispuut tussen Harlan Ellison (ons allen welbekend (denk ik)) en K. Tempest Bradford, ons minder (of vrees ik, helemaal) niet bekend. Ik moet zeggen dat ik het gebeuren gemist heb en eigenlijk niet precies weet wat er gaande was. Als je de website van K. Tempest Bradford bezoekt, staat daar het een en ander en daarbij ook de complete excuusbrief van Harlan Ellsion. Het lijkt me weer eens een storm in een glas water. Ik wil in ieder geval wel onderschrijven dat ik het absoluut eens ben met de drie principes die de Brandon Society stelt in haar open brief.

Jos 01 augustus 2009

Persoonlijke instellingen