Het meisje met alle gaven verfilmd

Het meisje met alle gaven verfilmd

‘Het meisje met alle gaven’ (The Girl with all the Gifts), het geweldige boek van M.R. Carey dat in februari 2015 bij Bruna in vertaling verscheen, wordt momenteel verfilmd. Recentelijk kwam een eerste trailer beschikbaar. Zie hieronder voor een link naar die trailer. De release datum van de film zal rond eind september van dit jaar liggen. Het is nog niet zeker dat het in Nederland te zien zal zijn. Hopelijk van wel. Hierna nogmaals de recensie die ik schreef voor Holland SF. Het was mijn laatste voor dit onvolprezen blad.

Het meisje met alle gaven – M.R. Carey (SF)

A.W. Bruna Uitgevers B.V., Amsterdam (2015)

431 pagina’s; prijs 19,95

Oorspr.: The girl with all the Gifts  –  (Orbit, Londen – 2014)

Vertaling: Mary Bresser

Omslag: Shutterstock/Duncan Spilling – LBBGonvolprezen blad.

Dit is mijn laatste recensie voor Holland SF. Een beetje weemoedig word ik daar wel van. Maar… dit was een geweldig boek om te lezen en dat doet dan ook weer goed. Het stond op de shortlist van de Arthur C. Clarke Award van 2015 en de James Herbert for Horror Writing 2015. Het won beide wel niet, maar dat doet er niet toe. Het was prachtig en origineel. Er staan wat kreten op de binnenflap van de omslag en meestal heb ik daar wel zoiets van: Mmmm… het zal wel. Maar nu zijn alle teksten juist en een ervan intrigeerde me absoluut: Een van de vijf boeken die iedereen zou moeten lezen voor hij (of zij natuurlijk) sterft. Ik heb dan meteen zoiets van: Okay… welke zijn die andere vier dan? Dat moet uiteraard: ‘Station Elf’ van Emily St. John Mandel zijn, want die won de Arthur C. Clarke Award van 2015 natuurlijk. Maar dan blijven er nog drie over. Welke drie dan?

Nou ja, daar toch maar niet het hoofd over gebroken, want daar kom je natuurlijk toch nooit achter.

Laten we ons concentreren op ‘Het meisje met alle Gaven’. Vanaf de eerste paar woorden wordt je het boek en het verhaal ingetrokken en ik had de grootst mogelijke moeite het neer te leggen om naar bed te gaan en kon daarna niet meer wachten tot de volgende dag mijn vrouw naar bed ging en ik me met een borrel lekker op de bank kon installeren om me weer onder te dompelen in een toekomstig Engeland waar een medische plaag is losgebarsten die de meeste mensen en ook dieren) in zombies veranderd heeft. De weinige overgebleven mensen hebben zich verschanst in een paar versterkte plaatsen en van daaruit plundertochten ondernemen om in leven te kunnen blijven. Er is nog een groep mensen. Een soort van nomaden (Jonkers genaamd),  die zich op de een of andere manier ook staande kunnen houden tussen de gigantische aantallen Hongers, zoals de Zombies hier heten, ze maken ook gebruik van hen als de militaire basis overvallen waar wanhopig medische experimenten gedaan worden om een kuur voor de plaag te vinden. Daarin gaan ze heel erg ver.

Hotel Echo, zoals de militaire basis heet, ligt vijftig kilometer noordelijk van Londen en nog eens zeventig kilometer zuidelijker Beacon, een van de laatste woonplaatsen van de ‘normale’ mensen. Daar worden Honger kinderen met hersenen, een tussenvorm die zo nu en dan aangetroffen wordt, opgevoed en opgeleid. Dagelijks worden ze geketend en op rolstoelen in klaslokalen getransporteerd, waar ze onderwezen worden. Geuren worden uitgeschakeld door chemische stoffen waar de kinderen in douchen en waar de onderwijzers en militairen zich mee insmeren, zodat de instincten van de kinderen niet geactiveerd worden, waardoor ze opok niet als Hongers reageren. Er worden ook experimenten gedaan. Meerdere malen verdwijnen Honger kinderen om nooit meer terug te keren in de klas.

Melanie is een van de kinderen. Ze is een van de intelligentste onder de Honger kinderen en ze idolaat van een van haar onderwijzers: juf Justineau. Ze zou haar nooit kunnen bijten, maar soms moet ze zich ten volle inspannen om het ook daadwerkelijk niet te doen.

Als Melanie aan de beurt is om het loodje te leggen uit naam van de wetenschap, wordt Hotel Echo aangevallen door de Jonkers. Melanie weet samen met juf Justineau, Dr. Caldwell, Sergant Parks en soldaat Gallagher te ontsnappen en zo begint een tocht vol gevaren naar Beacon. Ieder heeft zijn eigen agenda en iedereen heeft zijn eigen beweegredenen de tocht tot een goed einde te willen brengen. Melanie heeft een grotere rol in het geheel als de hoofdpersonen denken.

Ik heb me prima mee vermaakt. Zo wordt je toch regelmatig verrast met SF, of Horror zo u wilt, uit de meest onverwachte hoek. Het is ‘The Walking Dead’ met een originele twist en meer dan aan te raden. Heerlijk boek.

https://www.youtube.com/watch?v=HjGkB_oWTe0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *