Trek Sagae 2017

Maandagnacht 22 mei 2018 werd de verhalenwedstrijd Trek Sagae 2017, met de toezending aan de deelnemers van het volledige juryrapport in pdf, van circa 285 pagina’s, afgesloten.

Trek Sagae is een wedstrijd voor verhalen in de genres science fiction, fantasy en horror en werd voor het zevende jaar gehouden.

De wedstrijd wordt gesteund door de Star Trek vereniging The Flying Dutch, die onder meer de financiële kant van de wedstrijd heeft gefaciliteerd.

De verhalen telden tussen de tweeduizend en vierduizend woorden. In totaal waren er 59 inzendingen, waarvan één verhaal werd gediskwalificeerd. De eindronde van de wedstrijd telde zes verhalen.

De jury van Trek Sagae 2017 bestond uit Anne Witberg, Barbara Starink, Brenda Hingstman, Edith Eri Louw, Fred Rabouw, Hay van den Munckhof, Inanna van den Berg, Iris Versluis, Jeroen van Luiken-Bakker, Johan van de Velde, Oli Veijn, Pen Stewart, Terrence Lauerhohn, en Wendy Torenvliet.

De wedstrijd is gewonnen door de bekende science fiction schrijfster Anaïd Haen. Haar winnende verhaal “Oma in de wielen gereden” gaat over een oude vrouw die erg is gesteld op haar ouderwetse auto, haar Hummel, waar ze gedwongen afstand van moet doen.

Anaïd Haen is woonachtig te Krimpen aan de Lek. Ze won eerder meerdere andere verhalenwedstrijden, waaronder in 2010 de Unleash Award.
Het jurylid Hay van den Munckhof, auteur van het boek “Alya”, zei over het winnende verhaal: “Het verhaalidee is zonder meer leuk, het perspectief is overal duidelijk en ook de plot klopt. … Een verhaal als dit drijft nu eenmaal in de eerste plaats op humor en karaktertekening en moet het niet van de zinderende spanning of een daverende ontknoping hebben. In zijn soort vind ik het verhaal dan ook heel geslaagd en mooi uitgewerkt”.

En de schrijfster Edith Eri Louw zei erover: “Een ontroerend en vlot geschreven verhaal met een mooie climax en prima slot. De karakters zijn erg levendig en herkenbaar, oma is een prachtig uitgebalanceerd type. Je ziet haar onmiddellijk voor je. Ook Jonas is zo’n figuur waar je meteen een beeld bij hebt, iemand die bij je in de straat zou kunnen wonen. Het gegeven en het plot zijn eigenlijk vrij simpel, maar dit verhaal bewijst dat je ook met weinig spektakel een zuiver verhaal neer kunt zetten”.

Over het verhaal “Europa en de Stier” van Arnout Brokking, over de reis van een eenzame astronaut naar de Jupitermaan Europa, dat de tweede plaats behaalde, zegt Edith Eri Louw: “Een spannend en bijna mystiek verhaal waarin het noodlot van de ik-figuur steeds een stukje meer aan de oppervlakte komt. Als lezer ga je hier helemaal in mee en blijft het tot het einde – en daarna – spannend of hij dit gaat overleven.
Mooi ook hoe je een oude Griekse mythe en de moderne bijna mythische reis van Amelia Earhart door het verhaal heen weeft, op een subtiele manier, die niet storend is wanneer je de achterliggende verwijzingen niet oppikt”.

1. Anaïd Haen: Oma in de wielen gereden – € 225,00

2. Arnout Brokking: Europa en de Stier – € 150,00

3. Anaïd Haen: De vrouw van een halve eeuw – € 75,00

4. Wouter van Gorp: De Con-Artist – € 56,00

5. Django Mathijsen: De epische, interstellaire queeste van een sleutelhanger… en zijn sleutel – de een klein beetje ingekorte versie met de iets langere titel – € 51,00

6. Anaïd Haen: Van verdwijningen, waarnemingen en andere brandende kwesties – € 46,00

7. Django Mathijsen: Zwoldorp bijna ontspoord – € 41,00

In totaal wordt er € 644,00 aan prijzengeld uitbetaald.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *